Закерберг: Фејсбук је платформа против изолационизма

Срна
Закерберг: Фејсбук је платформа против изолационизма

Сан Франциско - Директор "Фејсбука" Марк Закерберг представио је у писму корисницима визију у којој његова компанија служи као платфрома против растућег изолационизма и као "друштвена структура" за читав свијет.

У писму од 5.700 ријечи Закерберг, оснивач највеће друштвене мреже на интернету, цитирао је Абрахама Линколна, америчког предсједника из времена грађанског рата у 19. вијеку, који је био познат по елоквентности и филозофским размишљањима нетипичним за пословне магнате.


"Широм свијета људи трпе посљедице глобализације, а покрети се повлаче из глобалног повезивања", написао је Закерберг без прецизирања на које покрете мисли.

Он је додао да се поставља питање "да ли пут пред нама води ка већем повезивању или ће курс бити обрнут" и нагласио да се залаже за удруживање људи.

"Догме тихе прошлости су неадекватне за бурну садашњост", написао је Закерберг цитирајући Линколново обраћање Конгресу у јеку грађансог рата у Америци.

Закерберг је рекао да би "Фејсбук" могао да се удаљи од својих коријена као мрежа за комуницирање међу пријатељима и породицама и сугерисао да би фокус могао да буде на пет друштвених области, од јачања традицоналних институција до пружања помоћи у периодима послије криза и јачања грађанског ангажовања.

Неки корисници "Фејсбука" су у коментарима похвалили Закербергов позитиван став, а други су оцијенили да је глобализам мртав.

"Фејсбук" је изложен пристисцима да се више ангажује у сузбијању превара, ширења лажних вијести и контроверзних садржаја, али то не утиче на његово успјешно пословање. Компанија је пријавила приход од 27,6 милијарди долара у 2016. години, што је повећање за 54 одсто у односу на претходну годину.

Закерберг је написао да би "Фејсбук"могао бити бољи у указивању на "значајне заједнице" које имају око 100 милиона чланова и чине око пет одсто од укупног броја корисника ове мреже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана