Youtube доминантан, пада популарност Facebookа

Агенције
Youtube доминантан, пада популарност Facebookа

Сајт за постављање и гледање видео снимака YоуТубе најпопуларнија је друштвена мрежа међу америчким тинејџерима, док популарност Facebookа међу том популацијом опада, показују резултати истраживања.

Према истраживању Пју рисрч центра (Pew Research Center), око 85 одсто тинејџера између 13 и 17 година користи Јутјуб, што је више у поређењу са 72 одсто тинејџера који користе друштвену мрежу Инстаграм и 69 одсто који користе Snapchat.


Популарност Фејсбука опада међу тинејџерима у САД, па ту друштвену мрежу користи 51 одсто, што је мање у односу на 71 одсто у периоду између 2014. и 2015.

Пју центар не наводи разлоге за опадање популарности Фејсбука, али додаје да тинејџери традиционално престају да користе мреже које су постале мејнстрим и које користе њихови родитељи.

У истраживању се наводи да 95 одсто тинејџера има паметни телефон или приступ таквом уређају, што је велики скок у односу на 73 одсто у прошлом истраживању. Око 45 одсто тинејџера изјаснило се да користи интернет “готово свакодневно” и то је готово дупло више у односу на претходно испитивање.

Многи експерти забринути су због све млађих корисника друштвених мрежа, посебно због мале дjеце које користе друштвене мреже, укључујући и Facebook Messenger дизајниран за дjецу.

Како се наводи у истраживању, није јасно да ли су друштвене мреже добре или лоше за дjецу. Скоро половина испитаних тинејџера сматра да коришћење друштвених мрежа нема никакав утицај на њих, 31 одсто сматра да је утицај позитиван, а 24 да је негативан.

У истраживању које је рађено од 7. марта до 10. априла учествовала су 743 испитаника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана