YouTube се опрашта од Flashа, прелази на HTML5

Б92, The Верге
YouTube се опрашта од Flashа, прелази на HTML5

Дуга и спора смрт Adobe Flashа изненада је убрзана 28. јануара када је YouTube саопштио да ће за емитовање својих снимака убудуће користити HTML5.

Најпопуларни сајт за емитовање видео снимака користиће HTML5 видео као стандард за прегледаче Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8, али и за актуелну бета верзију Firefoxа, преноси The Verge.

Један од YouTubeових инжењера Ричард Лидер казао је да је дошло крајње вријеме да дигну руке од Adobe Flashа и пређу на HTML5, чија је употреба већ постала уобичајена код паметних телевизора и бројних осталих уређаја за емитовање видео записа.

YouTube је годинама експериментисао са HTML5, а Лидеров колега, инжењер Џон Хардинг, о предностима овог језика за странице окренуте видео садржају писао још 2010. године.

Према његовим рјечима, иако је HTML5 могао да омогући приказивање видео снимака на уређајима који не подржавају Flash Player, као што је iPhone, ситуација се од 2010. године до данас значајно измjенила у корист HTML5.

Лидер је објаснио како је један од кључних тренутака био када је HTML5 "усвојио" тзв. прилагодљиви битрејт (Adaptive Bitrate ABR), помоћу ког YouTube може ефикасније да мијења резолуцију видео снимака у зависности од квалитета интернет конекције.

АБР је на свјетском нивоу преполовио вријеме баферовања, а та технологија такође отвара бројне могућности за кориснике уређаја као што су Xbox One и PlayStation 4 или плејера као што је Chromecast.

Овај YouTubeов потез додатно је уздрмао релевантност Adobe Flashа у савременој ери интернета. И сам Adobe посљедњих је година покушавао да осавремени свој производ, не би ли корисницима понудио нове и квалитетније услуге, али ти потези нису увијек имали много успјеха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана