YouTube na proleće lansira novu muzičku platformu

Agencije
YouTube na proleće lansira novu muzičku platformu

YouTube planira da u martu slijedeće godine lansira novu internet muzičku platformu pod imenom Remix, koja bi trebalo da bude kombinacija servisa YouTube Red i Google Play Music.

Remix će korisnicima omogućiti slušanje muzike i gledanje video sadržaja. Najveća muzička platforma na svijetu na taj način želi da pojednostavi zbunjujuću seriju striming proizvoda koji su rebrendirani i ponovo pokrenuti proteklih godina.


Lansiranje nove muzičke platforme zavisi od prekida ugovora sa dva od tri velika YouTubeova izdavača muzike, Sony Music Entertainment i Universal Music Group. Treći veliki YouTubeov izdavač Warner Music Group navodno je već potpisao ugovor pod novim uslovima poslovanja.

Muzička industrija godinama kritikuje YouTube zbog nedovoljnih isplata umetnika i neozbiljnog pristupa autorskim pravima, uprkos tome što su snimci sa ove muzičke platforme među najpopularnijim i najgledanijim na cijelom svijetu.

Google je pokušao da kreira muzički servis kojim bi parirao Appelu i Spotifyju, ali nije uspio da privuče dovoljan broj korisnika. YouTube je objavio niz proizvoda, od muzičkih servisa Google Play Music i YouTube Music Key, do YouTube Reda koji je usmeren na video sadržaje.

U međuvremenu, Spotfy se popeo na 140 miliona korisnika mjesečno, sa 50 miliona pretplaćenih, dok Applee Music ima 30 miliona pratilaca.

Google još nikad nije objavio broj korisnika svog muzičkog servisa, dok je YouTube Red prošle godine imao 1,5 miliona pratitelja. Uz ove podatke mnogima nije u potpunosti jasno kako će se YouTube snaći na tržištu s novom muzičkom platformom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana