Yahoo слуша Сноудена - од сада је све криптовано

Aгенције
Yahoo слуша Сноудена - од сада је све криптовано

Yahoo је објавио да ће направити значајне кораке у побољшању безбjедности података својих корисника и најављено је да ће се компанија "побринути да сав саобраћај кроз сервисе Yahooа буде криптован".

Нови шеф одjељења за информатичку безбедност Yahooа Алекс Стамос био је један од оштријих критичара метода присмотре интернет саобраћаја које користи америчка обавјештајна агенција NSA, а сада каже да ће владама или трећим лицима бити много теже да прикупљају информације.

"Циљ је да сав саобраћај буде енкриптован, све време, неприметно и аутоматски. То није нешто о чему би требало размишљати. Спречавање надгледања милиона људи је нешто што смо способни да урадимо", рекао је Стамос.

Он је најавио пуну енкрипцију свих података које размjењују дата центру Yahooа, енкрипцију свих мејлова који иду са Yahoo сервера ка другим пружаоцима услуга, Yahoo претраживач и сви упити ће аутоматски имати укључену https енкрипцију, а ускоро ће бити лансиран и нови Yahoo Messenger са новом енкрипцијом и циљем да се онемогући шпијунирање преко њеб камера.

Осим тога, корисници News, Sports, Finance и Good Mornin America сервиса ће моћи да "замаскирају" свој рад ако укуцају https испред свог URL-а.

Yahoo је покренуо и широку кампању за масовну енкрипцију података, сарађује се "хиљадама партнера", а у причу су укључени и медијски партнери, али и оглашивачи.

"Оно што желимо да урадимо јесте да велико парче интернета и оглашивачка инфраструктура буду издвојени, а послије тога ће свима осталима бити лакше да се прикључе. Наша обавеза је да урадимо све што је у нашој моћи како бисмо заштитили корснике од масовног, нетаргетираног надгледања", поручују из компаније.

Стамос је рекао да још није разговарао са представницима власти, а очекује се да до тога дође заједно са колегама из Googleа, Facebookа и Microsoftа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана