Windows 7 и Vista су под већим ризиком него XP

Tportal
Windows 7 и Vista су под већим ризиком него XP

Microsoft је објавио Security Intelligence Report за други дио прошле године, а резултати су наизглед изненађујући. SIR, иначе извjештај о сигурности на рачунарима који се објављује два пута годишње, открива како су Windows XP рачунари мање пута били заражени него што је то случај са "седмицом" и Вистом

Windows XP рачунари су имала стопу заразе од 2,42 посто, док су "седмица" и Vista имали стопу заразе од 2,59 посто односно 3,24 посто. Узме ли се у обзир да Microsoft огроман труд улаже управо у "селидбу" са старог оперативног система ком је продужена подршка престала у априлу ове године, проблем је јасан...

Основна подршка за Windows XP је прекинута још 14. априла 2009. године, а од тада је био на својеврсном "одржавању", јер се гро корисника, а посебно пословни сегмент нису радо селили на новије системе. 12 година оперативни систем и данас има нешто мање од 30 посто тржишног удијела па је проблем пребацивања утолико већи што је систем "сигурнији".

Ипак, доста приче је својеврсна игра бројевима. Добре вијести стижу за власнике Windows 8.џ рачунара, гдје је "осмица" имала стопу заразе од свега 1,73 посто односно 0,08 посто кад је ријеч о верзији 8.1.

Важно је истаћи како извјештај покрива раздобље од јула до децембра прошле године, док је подршка за Windows XP још увијек постојала. Истовремено су рачунари са Windows 7 и Vista били под нападом посебно кројеног malware кода названог Rotbrow (који је сада искоријењен).

Помнија анализа службеног извјештаја као и тржишни удио сваке од верзија Windows оперативних система открива и то да су XP, баш као и "осмица" мање коришћени - први услијед старости, други услијед лошијег примања на тржиште, што објашњава нижу стопу заразе.

Чињеница остаје да су Windows XP рачунари сада истинска временска бомба, по питању сигурности. Корисници би требало да се што пребаце на неки од модернијих оперативних система, којих данас срећом има прегршт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана