Windows 10 прати сваки ваш корак?

Агенције
Windows 10 прати сваки ваш корак?

Windows 10 одлично су прихватили и корисници и критичари, али дијелови нове политике о приватности Microsoftа многе су забринули.

Компанија има нови уговор о услугама који има 12.000 ријечи, а у једном дијелу стоји да Microsoft има право да "приступи, открије и сачува личне податке" корисника, укључујући и садржај емаила и приватних фолдера.

Они тврде да ће тако помагати полицији и спречавати спам, одржавати сигурност на мрежама или штитити своја права и имовину.

Microsoft такође прати ваше понашање, како би вам циљано достављао рекламе.

Срећом, могуће је "заобићи" ову политику и то уз неколико једноставних подешавања.

Идите на "Setting-Privacy" и искључите све сумњиво

Постоји 13 екрана кроз које морате да прођете, како бисте "покрили" сваки аспект вашег кориштења рачунара и обезбjедили безбjедност података.

Искључите Cortany

Cortana има функцију претраге и једна је од одлично оцијењених функција Windows 10. Међутим, један од разлога због којих тако добро ради, је то што памти ваше раније упите и нуди сугестије и персонализоване резултате. Корисници морају да одлуче да ли им је битнији такав алат, или приватност.

Искључите персонализоване рекламе

Рекламе на Windows 10 функционишу тако што вам нуде персонализоване рекламе сваки пут кад сте улоговани у свој Microsoft налог. Врло је једноставно искључити такве рекламе – само посјетите екстерни сајт и обиљежите "оff" на обије опције за персонализоване рекламе.

Користите локални Windows налог

Ово је драстична опција, јер ћете онда имати врло слабу синхронизацију међу уређајима. Ипак, ако направите нови локални налог, Microsoft не може користити ваше податке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана