U Beču nema besplatnog punjenja baterija

Srna
U Beču nema besplatnog punjenja baterija

Beč - Dani besplatnog punjenja telefona su prošli, barem u jednom kafiću u Beču gdje je vlasnica, umorna od gostiju koji satima pune baterije prenosivih uređaja, odlučio da tu uslugu počne da naplaćuje.

Galina Pokorni, vlasnik kafića "Terasenkafe", odlučila je da punjenje naplaćuje jedan evro onima koji predugo ostavljaju svoje uređaje u utičnici.


"Turisti - uvijek govore struja. Izvinite, ali ko će to da plati", rekla je ona.

Ako se telefon puni 15 minuta, to se ne naplaćuje, ali preko toga potrebno je platiti.

Ova suma odnosi se na laptopove i tablet računare, a množi se brojem uređaja koji se pune.

"Ja imam kafić, a ne internet-kafe. Postaje sve ekstremnije. Ljudi ulaze i misle da je sve moguće i besplatno. Vi čak i ne otvorite svoje oči ujutro besplatno", rekla je ona, prenio je Bi-Bi-Si.

Galina Pokorni misli da je njen kafić prvi koji je uveo ovaj račun u Austriji, što je ona uradila prošle godine, ali se tek sada sve pojavilo u javnosti nakon što je ove sedmice jedan list objavio da se pojavio "bizaran račun" za struju.

Dok jedni kažu da je ova dažbina poštena, drugi tvrde da je to previše. Prošle godine, tehnološki vebsajt "ZDNet" izračunao je troškove punjenja smartfona godišnje - 0,84 dolara ako ste u SAD ili 0,79 evra.

Međutim, Galina Pokorni je daleko od toga da je jedina ljuta na potrošače koji više troše struju i internet nego što piju kafu.

Neki vlasnici žale se, takođe, na lošu atmosferu koju su stvorili zauzeti biznismeni koji su zanijeti svojim telefonima, a ne prijateljskim i porodičnim okupljanjem.

Da bi izbjegli da budu korišteni kao kancelarijski prostor, neki kafići imaju sakrivene utičnice, zatim uvode ograničeno korištenje stola i limit na "vaj-faj"- a neki su sve ovo potpuno odbacili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana