Saznajte šta (ili ko) vam usporava WiFi

Agencije
Saznajte šta (ili ko) vam usporava WiFi

Jedna od stvari koje vas u najmanju ruku mogu iznervirati, ali i usporavati u objavljanju posla ili potrazi hitnih informacija, je spora veza na internetu.

Prije nego što ljutito zgrabite telefon kako bi se 'istresli' na operatera, postoje neke 'cake' koje prenosi USA Today, a koje bi mogle da vam pomognu da otkrijete zašto vam je veza spora.

Jedan od čestih razloga zašto vam je internet usporio može biti jer ga neko drugi koristi istovremeno. Na primjer , imate veoma jednostavnu šifru ili je uopšte nemate, pa vam se neko od komšija 'prikačio' na vezu. To može dosta usporiti vašu vezu.

Takođe, izbrojte broj uređaja u vašoj kući koji su na internet spojeni preko jedinog rutera koji imate. Ako je nekoliko osoba spojeno na wi-fi istovremeno, pa još jedan ili više računara, manji kućni uređaji i sl. nije neobično da je veza previše opterećena.

Još jedan od razloga može biti kvar na ruteru, u tom slučaju pozovite svog operatera koji je vjerovatno uhodan s ovom situacijom pa će vam ponuditi rješenje (nadamo se brzo). Korisničke službe vam mogu reći i koliko je uređaja/osoba spojeno na vašu vezu s internetom, pa ih možete pitati i, u slučaju da vam neko krade 'net', da vam promjene lozinku ili postave šifru/zaštitu.

Međutim, prije nego što 'napadnete' komšiju koji vam je sumnjiv, provjerite jačinu signala u određenom dijelu kuće ili sobe. Možda ste već doživjeli da vam se čini da u jednoj prostoriji wi-fi savršeno funkcioniše, a u drugoj se signal gubi ili je sve mnogo sporije.

Postoji više aplikacija koje pomažu da se utvrdi jačina wi-fi signala u određenom dijelu kuće ili prostorije, među njima i HeatMapper. On će vam pokazati gde je najpovoljnije smestiti računar, ili gde ne možete računati na dobar signal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana