Сазнајте ко вам се накачио” на Wi-Fi

mondo.ba
Сазнајте ко вам се накачио” на Wi-Fi

Једноставна апликација ће вам "на српском" открити ко се то "ушуњао" на вашу Wi-Fi везу.

Без обзира на то што сте свој Wi-Fi рутер и везу заштитили лозинкама и ко зна чиме, неко се, изгледа накачио на вашу интернет везу и "срче ли, срче" ваш интернет. Одређеним поступцима могуће је видјети и без апликације ко су уређаји, који су накачени на вашу мрежу, али само путем Mac адреса. Кад видите прикачене уређаје путем њихових Mac адреса потребне су вам и Mac адресе ваших уређаја, које потом морате да упоредите са адресама прикачених уређаја и тек онда сте у прилици да "провалите" који је од прикачених уређаја уљез.

Искључујте Wi-Fi ноћу. Постоји, наравно и практичније рјешење – Who’s on my WiFi апликација!

Преузмите апликацију за Андроид бесплатно и покрените је. Први корак је скенирање локалне мреже, о којој ћете добити информације и листу прикачених справица. Свака ће бити представљена иконицом (телефон, таблет, PC, нека друга), име уређаја, IP адреса, gateway који справа користи, двије ДНС адресе и други подаци о уређају и мрежи.

На основу ових података готово одмах ћете знати о којем уређају се ради и да ли је ваш или није. Након тога искључите тај уређај са мреже и промјените лозинке, наравно.

Проблем с радом апликације може да настане због непотпуног исписа имена уређаја, умјесто којег може да стоји само име произвођача Wi-Fi модула или име произвођача уређаја, што је у великом броју случајева довољно да откријете уљеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана