Русија озбиљна у намјери да одбаци Windows

Агенције
Русија озбиљна у намјери да одбаци Windows

Русија је једна од земаља која покушава да у потпуности одбаци Microsoftов софтвер, па се ова земља у последње време бори да смањи наруџбе Windowsа и других производа америчке компаније.

Након статистике коју је оезбjедила Association of Electric Trading Platforms (AETP), видљиво је да је ова земља заиста озбиљна у намjери да смањи зависност од Microsoftовог софтвера, тако да је у периоду јул-август значајно смањен број купљених лиценци Windowsа.

Руска државна новинска агенција ИТАР-ТАСС указује да би руске намjере да се пребаци на други оперативни систем могле резултовати новим заоштравањем односа ове земље са западом.

Наравно, Русији ће требати године да у одбаци Windows, али су власти у Минхену доказ да је тако нешто могуће. Иако Русија и даље користи Windows, ова земља планира масовни прелазак на Linux, а статистика коју пружа поменути извор нам говори да се такве намjере заиста остварују. Наиме, у периоду јул-август руске власти су поднијеле наруџбе за само седам лиценци за Windows, што је четири пута мање него у истом периоду претходне године.

"Пад обима наруџби Windows оперативног система повезан је са погоршањем односа Русије и запада" поручује АETP.

Кина је још једна земља која ће такође покушати да се пребаци са Windowsа на Linux, али ће то у овој земљи ићи знатно теже због великог броја пиратских копија које се тренутно користе у земљи.

Влада у тој земљи је већ забранила Windows 8 на њиховим рачунарима због безбjедносних разлога, а и поред тога што је Microsoft понудио властима замjену у виду Windowsа 7, Кина жели да се пребаци на Linux што прије то буде могуће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана