Пет начина да зарадите новац на интернету

Tehnoklik.net.hr
Пет начина да зарадите новац на интернету

Данас када се број незапослених повећава, док запослени раде за мале плате, многи траже начине да радом од куће зараде нешто додатних прихода. Интернет омогућава да на разне начине зарадите новац из удобности власте куће, а ми доносимо пет начина којима би то могли постићи.

 

1. Продаја производа на eBay-у
eBay је највећи свјетски аукцијски web сајт и најпопуларније мјесто за online трговину. Продаја на eBay-у је као и свака друга продаја која се обавља на неком тржишту, осим што на eBay-у имате приступ 180 милиoна потенцијалних купаца! На eBay-у можете продавати своје старе ствари које вам више не требају или пак препродавати друге производе.

Једноставно, региструјте де на eBay, креирајте свој профил продавача и почните са продајом. Наравно, потребно је стећи мало праксе како бисте постали успјешни: креирајте увјерљиве и легитимне странице с фотографијама и описом производа, имајте разумне цијене те водите рачуна о повратним информацијама од купаца. Што више позитивних повратних информација добијете, више људи ће бити спремно да послује са вама, а то значи већу продају и већу зараду за вас, пише страница OnlineTrziste.com.

2. Писање блога
Ако имате одређену страст за нешто, било да се ради о хобију или опсесијии, а имате што рећи о томе, онда би писање блога свакако могло бити профитабилан начин за канализирање ваших мисли. Код писања блога је важно редовноо ажурирање садржаја, његова промоција (Facebook, YouTube и остало) те у коначници његова 'монетаризација'.

Након покретања личног блога, многи блогери се пријављују на неки огласни сервис, најчешће је у питању Google AdSense који поставља познате спонзорисане линкове које често виђате на web страницама. Код Google AdSense сервиса је принцип врло једноставан, што више пута посјетитељи вашег блога кликну на те линкове, ви зарађујете више новца. Зарада на интернету са Google AdSense сервисом је нешто што практикују многи блогери.

Ако успијете константно нудити квалитетан и занимљив садржај својим читаоцима, то ће свакако временом довести до респектабилног броја корисника који ће посјећивати ваш блог. С великим бројем корисника отвориће вам се још неколико могућности монетаризације блога. Много је власника успјешних блогова који не само да зарађују велики новац већ имају и на десетке запослених; као актуалан примјер узмите техно-блог Mashableе којег жели купити CNN за чак 200 милиoна долара.

3. Freelancing
Ако желите радити од куће као слободни писац (freelance writer), морате имати много више искуства од просјечног блогера. Многи послови који се нуде слободним писцима покривају теме специјализоване за online публикације и захтијевају стручно знање за те теме. Исто тако, важно је напоменути да је знање енглеског језика на високом нивоу један од предуслова за проналажење послова.

Осим писања, као freelancer можете радити и послове уноса података, дизајнера, програмера, администратора, преводиоца, анкетара и још много тога. Најпопуларнији сајтови на којима можете пронаћи online послове које можете радити од куће су Freelancer.com, oDesk.com и vWorker.com.

4. Website/Domain Flipping

Зарада препродајом web страница и домена може бити веома уносан начин online зараде - ако имате среће, стратегију и пословне памети. Израз долази од трика који се користи у трговини некретнинама, а који подразумјева купњу старих, подцијењених кућа или станова и њихово реновирање како би постале много привлачније и модернијег изгледа. Наравно, овако сређене куће и станови се потом продају по знатно вишим цијенама.

У овом случају, стара и застарјела кућа је назив домена, а процес је исти: купујете домену да би је након 'сређивања' касније продали за већу суму новца. Уз доста времена потрошеног на претраживање, можете пронаћи лоше искориштене, лоше одржаване web странице које имају генеричке и препознатљиве идентификаторе. То је оно што требате купити. Након опсежних промјена које направите, промјене дизајна и слично, препродајом странице и домене моћи ћете зарадити и неколико пута више новца.

5. Продаја ручно израђених производа
Осим сто различите производе можете продавати на страницама као што је eBay, постоје и спацијализоване странице на којима можете продавати своје оригиналне креације. Одређене web странице као што су devainArt или Etsy посвећене су у омогућавању умјетницима да своје радове понуде великој online популацији потенцијалних купаца.

На овим страницама продају се најразличитији производи добивени плетењем, хеклањем, сликањем, кипарством, резбарењем и осталим. Ако се бавите којим ручним радом, Etsy.com би требала бити ваша прва дестинација ако имате нешто аутентично за продају. Etsy је online тржиште на ком се продаје на милиoне производа ручне израде, а страницу је 2005. године покренула група слободних умјетника. Etsy је и данас мјесто на ком већину продавачаи даље чине слободни умјетници који од продаје својих радова остварују солидну зараду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана