Пет функција које одумиру на савременим смартфонима

Агенције
Пет функција које одумиру на савременим смартфонима

Како технологија иде напред, неке функције мобилних уређаја остају у прошлости. Све је више паметних телефона са фиксним батеријама, физичке тастатуре једва да који савремени модел има...

Ово су пет ствари које код модерних смартфона одумиру, или су већ мртве.

1. Звучник/-ци са предње стране

Они никада нису били одлика популарних флегшип модела, иако су се ту и тамо јављали. Тако, на примјер, Nexus 6P се као уређај никада није посебно истицао, али су га комбинација углађеног дизајна, доброг софтвера и дуалнух предњих звучника учинили савршеним за мултимедију.

Многи данашњи корисници смартфона никада нису били у прилици да користе уређај са предњим звучницима, од када је тзв. "edge-to-edge" дизајн постао стандард.

2. Измjенљива батерија

Појава технологије бежичног пуњења батерија потпуно је укинула потребу за изменљивим батеријама, али њихов нестанак чини их нечим што многима недостаје. Многи јефтинији уређаји су их и даље задржали, али се ту поставља питање колико људи заиста носи две батерије са собом.

Ипак, са почетком доминације стакла и алумнујима у изради и дизајну телефона, чини се да су дани измjенљивих батерија одбројани.

3. Утичница за слушалице

Сматрати да је класичан "џек" за слушалице мртав још увијек је претеривање. Све је почело са iPhoneом 7 и Мото З, а неке гласине тврде да ће и Google Pixel 2 XL имати блутут везу са слушалицама.

Ипак, Galaxy S8 не одстаје од класичне утичнице.

4. Величина

У почетку су смартфони били мањи, али са напретком технологије и појавом све већих екрана и они су расли.

То свакако, и поред гломазности, има својих предности, а једна од најважнијих је уграђивење већих батерија.

5. Тастатура

Физичка тастатура је данас стварно рекост. Иако постоје људи који их још увек фаворизују, софтверске тастатуре су последњих године постале све напредније и једноставније за употребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана