Нови скандал дрма Facebook: Омогућен приступ необјављеним фотографијама

Агенције
Нови скандал дрма Facebook: Омогућен приступ необјављеним фотографијама

Facebook је након два мјесеца од претходног, открио још један баг везан за приватност. Овај пут ријеч је о грешци у Phot API-у која је омогућила независним апликацијама да приступе, не само фотографијама на тајмлајну (којима су корисници дозволили приступ), већ и причама и фотографијама које су корисници поставили на Facebook, али их никада нису подијелили.

“На примјер, ако неко убаци фотографију на Facebook, али не заврши процес објављивањем, можда зато што је изгубио конекцију или ушао на састанак, чувамо копију те фотографије тако да је корисник има када се врати на апликацију да заврши започето”, објаснио је у посту директор Инжењеринга, Томер Бар.

Баг је потенцијално погодио чак 6,8 милиона корисника, а њиховим фотографијама је могло да приступи 1.500 апликација, тврде из Facebookа и био је активан 12 дана прије него што је откривен и отклоњен 25. септембра. Компаније би требало да открију цурење података у року од 72 сата у складу са правилима ЕУ ГДПР, иако су из Facebookа рекли TechCrunch-у да им је потребно неко вријеме да испитају утицај грешке и да припреми обавјештење за кориснике на различитим језицима. Ипак, одлагање би могло да ували Facebook у невоље са регулаторним органима ЕУ.

Сљедеће недхеље, Facebook ће дати девелоперима алате како би утврдили да ли је грешка утицала на њихову апликацију/апликације, те како би им помогли да избришу све слике које не би требало да имају.

Ако сте били погођени, требало би да примите обавјештење које вас упућује на чланак Центра за помоћ који ће вам излистати апликације које користите, а на које је грешка утицала. Иако Facebook ради са девелоперима на уништењу њихових копија фотографија које не би требало да имају, вјероватно вриједи да се пријавите у те апликације да бисте провјерили да ли се и које од ваших фотографија налазе тамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана