Нови malware потенцијална опасност за 90 одсто Андроид уређаја

Агенције
Нови malware потенцијална опасност за 90 одсто Андроид уређаја

Тренд Мицро, компанија која се, између осталог, бави сигурношћу мобилних уређаја објавила је недавно упозорење за кориснике Андроида.

Нова верзија такозваног Godless malwareа потенцијално је опасна за чак 90% уређаја с Googleовим мобилним оперативним системом Андроид.


У детаљном извjештају који је објавила компанија Trernd Micro наводи се да сви Андроид уређаји с верзијом 5.1 или старијом спадају у категорију рањивих када је у питању Godless malware.

Успут је наведено и да је до сада овом малициозном напашћу заражено отприлике 850.000 уређаја с Андроидом, а највећи дио долази из Индије, чак 46,19%.

Срећом, заштита од Godless malwareа је прилично једноставна - довољно је да не скидате никакве апликације на свој уређај, осим оних које се налазе на званичним полицама продавнице Google Play.

Према наводима стручњака, Godless може да се инсталира на уређај само и искључиво приликом преузимања апликација које нису верификоване од стране Googleа, а могу да се пронађу на бројним web страницама које нуде копије иначе оригиналних апликација с Google Play репозиторијума.

Када се једном Godless инсталира на уређај, омогућава хакерима добијање "root" приступа, што значи да могу да преузму практично потпуну контролу над зараженим уређајем, инсталирају додатне малициозне апликације, рекламе нежељеног садржаја, али и надзиру корисника инсталацијом такозваних "backdoor" скрипти.

Порука је, дакле, сасвим једноставна и кристално јасна: немојте инсталирати никакве апликације које можете да пронађете широм интернета, већ само и искључиво оне с Google Play продавнице апликација, јер је потрвђено да тамо не постоји ниједна апликација која има Godless malware.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана