NVIDIA учестворучила ниску резолуцију LCD дисплеја

Endgadget
NVIDIA учестворучила ниску резолуцију LCD дисплеја

Технолошка индустрија је опсједнута резолуцијом, а и ми желимо да сваки дисплеј буде високе резолуције без обзира на његову величину. Међутим, такође желимо и да наши уређаји буду приступачне цијене.

Ово произвођачима ствара интересантан проблем: како да производе јефтине уређаје са екранима високе резолуције?

NVIDIA истраживачи имају једно рјешење – спојите два панела ниске резолуције како бисте повећали густину пиксела, и то по јако ниској цијени.

Ово рјешење је толико просто да звучи немогуће, али чини се да ипак даје жељене резултате.

Истраживачи су раставили два 1.280 х 800 LCD дисплеја и потом их спојили у један екран са помало размјештеним пикселима, филтером који ријешио проблем са поларизацијом и посебним софтвером који треба да се постара да све компоненте раде у тандему.

NVIDIA овај прототип назива „cascades display ", а на тестовима је показао знатно већу резолуцију од оригиналних панела.

Слика коју нуди овај дисплеј није идентична оној коју нуди HD, али у питању је свакако велики помак напред у поређењу са оригиналним 1.280 x 800 панелима.

У питању је такође релативно јефтин начин производње екрана виших резолуција, али ови панели ипак нису савршени – мање су свијетли од типичних екрана и имају знатно лошије углове гледања, али даље истраживање могло би да доведе до бољег начина прављења приступачних екрана високе резолуције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана