NSA: Шифре су немоћне пред овим рачунаром

Танјуг
NSA: Шифре су немоћне пред овим рачунаром

Америчка Национална безбjедносна агенција (NSA) покушава да направи рачунар који ће моћи да провали највећи број шифрованих програма, без обзира на то да ли су они намијењени да заштите шпијунске програме других држава или банковне рачуне грађана.

Позивајући се на документа одбеглог обавештајца Едварда Сноудена, "Вашингтон пост" у јучерашњем издању преноси да NSA покушава да развије такозвани "квантни рачунар" који би могао да буде коришћен за "разбијање" шифрованих кодова за чување осјетљивих информација.

Развијање таквог рачунара, који би одједном могао да обави неколико прорачуна, могло би да потраје годинама, преноси Ројтерс писање америчког дневника.

Лист процијењује да би таква моћна машина, која би могла да разоткрије заштиту података грађана, могла имати посљедице на различите области, попут медицине.

Израда рачунара је дио истраживачког програма NSA, вриједног 79.7 милиона долара, названог - "Доспијевање до тешких мета".

Поједине невладине организације такође покушавају да развију квантне рачунаре и за сада није јасно да ли програм NSA заостаје за тим покушајима или су знатно испред њих.

Едвард Сноуден је прошле године објелоданио да је NSA, уз помоћ свог програма, прикупљала податке телефонске и интернет комуникације грађана широм свијета. Амерички федерални судија је прошле седмице закључио да су ти подаци добијени на законит начин, док је други судија довео у сумњу уставност таквог програма.

О овом питању ће се највјероватниј у коначном изјаснити и Врховни суд САД.

Сноуден је раније оптужен за шпијунажу, а своје уточисте је пронашао у Русији, чије власти су му одобриле привремени азил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана