Londonska policija ima softver koji predviđa zločine

klix.ba
Londonska policija ima softver koji predviđa zločine

Članovi bandi za koje postoji najveća šansa za počinjenje krivičnih djela sada mogu biti identifikovani pomoću softvera firme Accenture.

Softver koji podsjeća na program iz filma "Minority Report " oslanja se na podatke skupljane više od četiri godine, a koje je naručila londonska policija sa ciljem da pokuša da predvidi počinjenje krivičnih djela.

Softver je prošao test koji je trajao 20 nedjelja, a kao izvor informacija koristio je statistiku i društvene mreže.

"Program zapravo pokušava da odredi individue na koje bi policija trebalo da obrati pažnju, a kako bi se pomoglo suženom kapacitetu policijskih snaga", objasnio je analitičar Maz Džanovalta, prenosi BBC.

Test je sačinjavao komparaciju četiri godine sakupljanih podataka sa događajima iz godine koja je slijedila. Na taj način policija je pokušala retroaktivno provjeriti sposobnost i tačnost programa. Policija ne želi da saopšti detalje testa niti koji su kriterijumi korišćeni pri generisanju zaključaka softvera.

Čelnici grupe Bih Brother Watch, kampanje za borbu protiv narušavanja privatnosti, zatražili su da policija otkrije više informacija o svom novom pristupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana