Крај једне ере: МП3 је мртав

Срна
Крај једне ере: МП3 је мртав

Дигитални аудио формат који је промјенио начин слушања музике у свијету званично је мртав - МП3 одлази у историју. Формат је и дословно проглашен мртвим и то не од аналитичара, новинара или корисника, него од оних који су га и створили.

Њемачки Фраунхофер Институт, који је 1995. године лансирао нови формат тонског / музичког фајла, на свом сајту је објавио да је све што је у везу са МП3 форматом угашено. Повратка нема, МП3 је и службено напуштен од стране развојног тима који је све ове године стајао иза њега.


Употреба МП3 формата неће престати, када су крајњи корисници у питању, али ће временом и са њихове стране бити заборављен. Разлог његовог краја је једноставан. Објашњење је дао директор одељења које је у Фраунхофер Институту радило на МП3 формату Бернхард Грил:

"Постоји бољи и квалитетнији формат. То је ААЦ или Advanced Audio Coding формат, који је практично постао стандард када је у питању дигитални музички запис или музичка видео подлога, било да говоримо о рачунарима или мобилним уређајима". Према његовим речима, ААЦ је у односу на МП3 "има много бољи учинак и далеко вечу функционалност".

Занимљиво је да је Фраунхофер Институт помогао у развоју ААЦ формата и његовом унапређењу до нивоа на коме је данас, па би се могло закључити да су немачки програмери и Фраунхофер Институт заправо кумовали цијелој ситуацији.

Своје златне тренутке МП3 формат је доживио крајем деведесетих година прошлог вијека, када је Аппле представио свој iPod уређај. МП3 је тада постао стандард, а додатно се проширио управо захваљујући iPodу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана