Ko plaća cijenu tehnološkog napretka?

Reddit
Ko plaća cijenu tehnološkog napretka?

Elektronski uređaji danas dostupni su zaista svakome. "Realni kapitalizam" omogućio je da bilo ko - u zavisnosti od finansijskih mogućnosti - kupi sebi nešto od pametnih uređaja nove generacije. Plaćamo za svoje "gadžete" u prodavnicama ili "na crno", ali cijenu plaćaju i oni koji ih proizvode. Svojim zdravljem i životima.

Ovaj kratki dokumentarni film "Who Pays the Price?" bavi se Kinezima koji su stradali na radnom mjestu proizvodeći potrošačku elektroniku za velika imena kao što su Apple, Samsung, Nokia i drugi. Uglavnom su otrovani benzenom, hemijskim spojem koji je zbog svoje toksičnosti zabranjen u razvijenim zemljama.

U Kini nije, pa ga i dalje koriste, iako trovanje benzenom može dovesti do leukemije i drugih bolesti. Uređaji proizvedeni bez benzena krajnje korisnike bi koštali dolar više.

Kako je navedeno u filmu " Who Pays the Price?" u Kini 200 miliona ljudi radi u uslovima opasnim po zdravlje. Službeni podaci govore da se jedna osoba otruje svakih pet sati, ali strahuje se da je stvarni broj daleko veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana