Kasperski daje softver na nezavisnu analizu

Srna
Kasperski daje softver na nezavisnu analizu

Moskva - Kompanija "Kasperski leb" zatražiće od nezavisnih strana da izvrše bezbjednosne provjere njenog softvera protiv kompjuterskih virusa da bi negirala optužbe da vlasti Rusije koriste ove proizvode za špijuniranje, saopštila je danas firma sa sjedištem u Moskvi.

"Kasperski" je objavio da će dostaviti na analizu izvorni kod svog softvera i osvježavanja koja su predviđena za proizvode u budućnosti.


U tekstu se dodaje da će provjeru obaviti "šira informaciono-bezbjednosna zajednica i ostali učesnici".

"Kasperski" naglašava da će druge spoljne strane provjeriti ostale aspekte poslovanja ove firme, uključujući razvoj softvera.

Analiza softvera, koji se koristi na oko 400 miliona kompjutera širom svijeta, počeće u prvom kvartalu sljedeće godine, navodi kompanija.

Kompanija je saopštila da će uskoro objaviti ko će obaviti analizu i napomenula da je riječ o imenima "od velikog ugleda u oblasti softverske bezbjednosti i testiranja proizvoda za sajber bezbjednost".

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa prošlog mjeseca je zabranila državnim agencijama da koriste antivirusne proizvode "Kasperskog", zbog sumnje da je kompanija osjetljiva na uticaj iz Kremlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana