Jahu prodat za 4,8 milijardi dolara

Agencije
Jahu prodat za 4,8 milijardi dolara

Sanivejl - Američki telekom "Verajzon" otkupiće "Jahuov" posao pretraživanja interneta i reklamiranja za 4,8 milijardi dolara.

Dvije kompanije saopštile su ranije da su u toku ekskluzivni razgovori o mogućem dogovoru, koji predstavlja jedinu opciju za nekada uspješni "Jahu". Ovim sporazumom biće okončana višemjesečna neizvjesnost o sudbini posrnulog "Jahua".  Ta kompanija je u februaru objavila da je u potrazi za strateškim alternativama za svoje ključne poslove na internetu, koji su bili u konstantnom padu zbog čega je vrijednost kompanije ubrzano opadala.

"Jahu" je u posljednjih nekoliko godina zapao u probleme pod pritiskom konkurencije, a analitičari smatraju da je kompanija postala nerelevantna u mnogim ključnim tržišnim segmentima. Direktor "Jahua" Marisa Mejer, koja je došla na funkciju 2012. godine, nije postigla mnogo u pogledu obnavljanja profitabilnosti firme. Kompanija je prošle sedmice saopštila da je pretrpjela gubitak od 440 miliona dolara u drugom ovogodišnjem kvartalu, ali da je upravni odbor postigao veliki napredak u pogledu strateških alternativa. Mendžament kompanije se, međutim, već dugo nalazi pod pritiskom akcionara koji su nezadovoljni padom prihoda u posljednjih osam godina.

"Verajzon", čija tržišna kapitalizacija iznosi 228 milijardi dolara, istakao se kao najozbiljniji kandidat za kupovinu "Jahua" otkako je u aprilu počelo nadmetanje. Dogovorena cijena od 4,8 milijardi daleko je od nekadašnje vrijednosti "Jahua" koja je dostizala i 125 milijardi dolara.

Ova akvizicija poboljšaće internet poslovanje "AOL-a" kojeg je "Verajzon" kupio prošle godine za 4,4 milijarde dolara, jer će mu omogućiti pristup tehnološkim alatima "Jahua" za oglašavanje i ostaloj imovini u područjima kao što su pretraživanje, pošta, poruke i nekretnine.

Od početaka 1994. godine kada su je osnovali studenti sa Univerziteta Stenford Džeri Jang i Dejvid Filo, kompanija "Jahu" je u ranim godinama bila prvi izbor za mnoge korisnike koji su pristupali internetu, ali je kasnije posustala u odnosu na konkurenciju, a posebno "Gugl". Do 2008. godine "Jahu" je odbio ponudu za preuzimanje pristiglu iz "Majkrosofta" i nastojao da definiše svoju misiju. To, međutim, nije uspio, što je dovelo do godina nestabilnosti u upravljanju i mijenjanja prioriteta, a na kraju i potpunog kraha.

Vlasnički udjeli

Akvizicija će označiti kraj "Jahua" kao operativne kompanije kojoj bi ostalo samo 35,5 odsto udjela u firmi "Jahu Japan" i 15 odsto u kineskom internet trgovcu "Alibaba".

"Jahu" je u decembru odbacio planove za izdvajanje akcija "Alibabe" u posebnu kompaniju i umjesto toga se odlučio za prodaju osnovne djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana