Јаху продат за 4,8 милијарди долара

Агенције
Јаху продат за 4,8 милијарди долара

Санивејл - Амерички телеком "Верајзон" откупиће "Јахуов" посао претраживања интернета и рекламирања за 4,8 милијарди долара.

Двије компаније саопштиле су раније да су у току ексклузивни разговори о могућем договору, који представља једину опцију за некада успјешни "Јаху". Овим споразумом биће окончана вишемјесечна неизвјесност о судбини посрнулог "Јахуа".  Та компанија је у фебруару објавила да је у потрази за стратешким алтернативама за своје кључне послове на интернету, који су били у константном паду због чега је вриједност компаније убрзано опадала.

"Јаху" је у посљедњих неколико година запао у проблеме под притиском конкуренције, а аналитичари сматрају да је компанија постала нерелевантна у многим кључним тржишним сегментима. Директор "Јахуа" Мариса Мејер, која је дошла на функцију 2012. године, није постигла много у погледу обнављања профитабилности фирме. Компанија је прошле седмице саопштила да је претрпјела губитак од 440 милиона долара у другом овогодишњем кварталу, али да је управни одбор постигао велики напредак у погледу стратешких алтернатива. Менџамент компаније се, међутим, већ дуго налази под притиском акционара који су незадовољни падом прихода у посљедњих осам година.

"Верајзон", чија тржишна капитализација износи 228 милијарди долара, истакао се као најозбиљнији кандидат за куповину "Јахуа" откако је у априлу почело надметање. Договорена цијена од 4,8 милијарди далеко је од некадашње вриједности "Јахуа" која је достизала и 125 милијарди долара.

Ова аквизиција побољшаће интернет пословање "АОЛ-а" којег је "Верајзон" купио прошле године за 4,4 милијарде долара, јер ће му омогућити приступ технолошким алатима "Јахуа" за оглашавање и осталој имовини у подручјима као што су претраживање, пошта, поруке и некретнине.

Од почетака 1994. године када су је основали студенти са Универзитета Стенфорд Џери Јанг и Дејвид Фило, компанија "Јаху" је у раним годинама била први избор за многе кориснике који су приступали интернету, али је касније посустала у односу на конкуренцију, а посебно "Гугл". До 2008. године "Јаху" је одбио понуду за преузимање пристиглу из "Мајкрософта" и настојао да дефинише своју мисију. То, међутим, није успио, што је довело до година нестабилности у управљању и мијењања приоритета, а на крају и потпуног краха.

Власнички удјели

Аквизиција ће означити крај "Јахуа" као оперативне компаније којој би остало само 35,5 одсто удјела у фирми "Јаху Јапан" и 15 одсто у кинеском интернет трговцу "Алибаба".

"Јаху" је у децембру одбацио планове за издвајање акција "Алибабе" у посебну компанију и умјесто тога се одлучио за продају основне дјелатности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана