Istočno Sarajevo: Obilježeno 15 godina Vikipedije

Srna
Istočno Sarajevo: Obilježeno 15 godina Vikipedije

Istočno Sarajevo - Vikimedijanci iz Republike Srpske večeras su u Istočnom Sarajevu obilježili 15 godina rada najveće svjetske enciklopedije "Vikipedija", čime su se pridružili aktivosti "Vikimedijin dan" koji se provodi u više od 90 gradova širom svijeta.

Na "Vikipedijin dan" u Istočnom Sarajevu stiglo je više od 20 prestavnika zajednice Vikemedijanaca Republike Srpske koji su mogli pogledati dokumentarni film o 15 godina "Vikipedije" i o tome kako nastaje članak na "Vikipediji", te se upoznati o sestrinskim projekatima poput "Vikivijesti", "Vikiriječnik", "Vikicitat".

"Na obilježavanje 15 godina žVikipedijež došli smo iz različitih dijelova Republike Srpske, Banjaluke, Višegrada, Bijeljine, Pala, tako da nam je nekako Istočno Sarajevo bilo najpodesnije i u srcu cijelog projekta", rekao je član "Vikimedija" zajednice Republike Srpske Saša Stanivuk.

Koordinator za "Vikimediju" Republike Srpske Bojana Podgorica ukazala je na činjenicu da je "Vikimedijin dan" globalni događaj i da Vikimedijanci iz Srpske imaju odličnu saradnju sa predstavnicima ove zajednice drugih zemalja, posebno onih iz okruženja.

U okviru obilježavlja 15 godina postojanja "Vikipedije" sutra će u Istočnom Sarajevu biti održana konferencija "Vikimedija start Republika Srpska 2016" u okviru koje će biti održana panel diskusija o iskustvima rada na "Vikipediji", ko su Vikipedijanci i kako postati jedan od njih.

Tokom konferencije biće razmotrene mogućnosti za veću pokrivenost Republike Srpske člancima Vikipedije, te kako poboljšati zastupljenost na ovoj najvećoj svjetskoj onlajn enciklopediji.

Otvorenu i višejezičnu enciklopediju, osnovao je 15. januara 2001. godine Džimi
Vels, u želji da ubrza njenu prethodnicu - Nupediju, čiji su okviri i tehnologija bili spori u ostvarivanju misije da cjelokupno ljudsko znanje bude dostupno svima.

"Vikipedija" je 15 godina kasnije postala sinonim za onlajn enciklopediju i jedan od najposjećenijih sajtova.

Statistike govore da je upravo "Vikipedija" najposjećeniji sajt na svijetu u kategoriji obrazovnih veb-stranica, dok je u globalnom domenu u top šest.

Između 80 i 100 hiljada urednika svakodnevno unosi više stotina novih članaka i na desetine hiljada izmjena.

Trenutno "Vikipedija" ima 37 miliona članaka na 291 jeziku, dok svakog mjeseca bilježi više od pola milijarde pregleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana