Interaktivno okruženje e-učenja utiče na uspjeh učenika

m:tel
Interaktivno okruženje e-učenja utiče na uspjeh učenika

Novi pristupi: Kako istraživanja napreduju, razvijaju se i novi pristupi koji bi se trebali uzeti u obzir u dizajniranju online nastavnih materijala

Tehnologija ima ogroman potencijal da ukloni prepreke za sve učenike i učitelje širom svijeta, te tako dobar softver i internet mogu znatno promijeniti naš pristup znanju, dok inovativni načini podučavanja iznova definišu iskustvo njegovog usvajanja.

Takođe, savremeni način učenja pred učenike postavlja nove izazove, tako da je danas potrebno da pored osnovnog znanja, učenici poznaju saradnju, komuniciranje, korištenje informacija, itd. Ukoliko savladaju sve ove mehanizme tipične za 21. vijek, učenicima će biti znatno olakšano korišćenje savremenih instrumenta za učenje, koji će im brže približiti različite oblasti.

Cilj bilo kojeg obrazovnog sistema je unapređenje učenja, stoga, prije nego što počnu sa dizajnom online materijala, nastavnici moraju biti upoznati sa načelima učenja i načinima na koji učenici uče. Razvoj efikasnih online nastavnih materijala mora se zasnivati na dokazanim i odgovarajućim teorijama učenja.

Postoje različite škole mišljenja i pristupi učenju, a u dizajniranju nastavnih materijala nikada se ne primjenjuje isključivo jedan od njih, već se koristi kombinacija pristupa. Uz to, kako istraživanja napreduju, razvijaju se i novi pristupi koji bi se trebali uzeti u obzir u dizajniranju online nastavnih materijala.

Sistemi za upravljanje učenjem (Learning Management Sistem - LMS) su jedan od oblika e-učenja koji pružaju nastavnicima punu računarsku podršku pri organizaciji i izvođenju nastave, tokom koje nastavnik preuzima aktivnu ulogu u procesu e-učenja, dok se učenik nalazi u centru tog procesa.

Trenutno najpopularniji alat za e-učenje koji se koristi širom svijeta je „Moodle", zahvaljujući svojoj jednostavnosti i fleksibilnosti, te svi koji izučavaju ili planiraju praktikovanje koncepta e-učenja, mogu korak po korak izraditi interaktivno i privlačno okruženje za e-učenje.

Uvođenjem tehnologije u proces učenja, umjesto promjene i preoblikovanja postojećih metoda i modela obrazovanja, došlo je do prenosa postojećih modela u novo okruženje, pa je time izvršen prelazak iz klasične učionice u virtuelnu. Ipak, mnogi predavači, profesori, učitelji koji su se odvažili da koriste bilo koju vrstu pomoći računara u realizaciji nastave, nisu samim time unaprijedili proces učenja, a ni podučavanja. Upravo zbog toga obrazovanje i podučavanje treba smjestiti u nove okvire, u skladu sa mogućnostima i potrebama savremenog pojedinca i okolnostima u kojima uči.

Poznato je da korištenje tehnologije u podučavanju i prenošenju informacija omogućuje lak i brz pristup materijalima za učenje. Takođe, ne treba zaboraviti da je tehnologija samo sredstvo koje omogućuje održavanje nastave, ali može bitno uticati na uspjeh učenika. Ipak, istraživanja medija pokazuju da učenje putem audio-vizuelnih ili računarskih medija, za razliku od klasične nastave, ima znatne prednosti.

Računar je, dakle, samo sredstvo koje omogućuje održavanje nastave i prenošenje informacija, ali učenici neće naučiti iz simulacija, ako one nisu razvijene korištenjem prikladnih načela dizajna nastave.

Prijavite se za projekat "Škole 2.0" i učite online

Svijet je danas sve digitalizovaniji, a to čini da se razni online sadržaji odnose upravo na e-učenje, koje može znatno da dopuni i unaprijedi tradicionalni sistem učenja.

Zato je kompanija m:tel odlučila da pruži ruku prijateljstva svim osnovnim školama u BiH, odnosno pruži mogućnost da učenici besplatno kreiraju i pokrenu zvanični školski sajt, te tako ovladaju prijeko potrebnim informatičkim vještinama i znanjima.

Kompanija m:tel, zbog toga, upućuje poziv svim osnovnim školama u BiH koje nemaju zvanični web sajt da se prijave za projekat "Škola 2.0". Prijavljivanje je potpuno besplatno, a m:tel će, takođe, svim prijavljenim školama pokloniti i dvije godine besplatnog domena i hostinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana