Интерактивно окружење е-учења утиче на успјех ученика

m:tel
Интерактивно окружење е-учења утиче на успјех ученика

Нови приступи: Како истраживања напредују, развијају се и нови приступи који би се требали узети у обзир у дизајнирању онлине наставних материјала

Технологија има огроман потенцијал да уклони препреке за све ученике и учитеље широм свијета, те тако добар софтвер и интернет могу знатно промијенити наш приступ знању, док иновативни начини подучавања изнова дефинишу искуство његовог усвајања.

Такође, савремени начин учења пред ученике поставља нове изазове, тако да је данас потребно да поред основног знања, ученици познају сарадњу, комуницирање, кориштење информација, итд. Уколико савладају све ове механизме типичне за 21. вијек, ученицима ће бити знатно олакшано коришћење савремених инструмента за учење, који ће им брже приближити различите области.

Циљ било којег образовног система је унапређење учења, стога, прије него што почну са дизајном онлине материјала, наставници морају бити упознати са начелима учења и начинима на који ученици уче. Развој ефикасних онлине наставних материјала мора се заснивати на доказаним и одговарајућим теоријама учења.

Постоје различите школе мишљења и приступи учењу, а у дизајнирању наставних материјала никада се не примјењује искључиво један од њих, већ се користи комбинација приступа. Уз то, како истраживања напредују, развијају се и нови приступи који би се требали узети у обзир у дизајнирању онлине наставних материјала.

Системи за управљање учењем (Learning Management Sistem - LMS) су један од облика е-учења који пружају наставницима пуну рачунарску подршку при организацији и извођењу наставе, током које наставник преузима активну улогу у процесу е-учења, док се ученик налази у центру тог процеса.

Тренутно најпопуларнији алат за е-учење који се користи широм свијета је „Moodle", захваљујући својој једноставности и флексибилности, те сви који изучавају или планирају практиковање концепта е-учења, могу корак по корак израдити интерактивно и привлачно окружење за е-учење.

Увођењем технологије у процес учења, умјесто промјене и преобликовања постојећих метода и модела образовања, дошло је до преноса постојећих модела у ново окружење, па је тиме извршен прелазак из класичне учионице у виртуелну. Ипак, многи предавачи, професори, учитељи који су се одважили да користе било коју врсту помоћи рачунара у реализацији наставе, нису самим тиме унаприједили процес учења, а ни подучавања. Управо због тога образовање и подучавање треба смјестити у нове оквире, у складу са могућностима и потребама савременог појединца и околностима у којима учи.

Познато је да кориштење технологије у подучавању и преношењу информација омогућује лак и брз приступ материјалима за учење. Такође, не треба заборавити да је технологија само средство које омогућује одржавање наставе, али може битно утицати на успјех ученика. Ипак, истраживања медија показују да учење путем аудио-визуелних или рачунарских медија, за разлику од класичне наставе, има знатне предности.

Рачунар је, дакле, само средство које омогућује одржавање наставе и преношење информација, али ученици неће научити из симулација, ако оне нису развијене кориштењем прикладних начела дизајна наставе.

Пријавите се за пројекат "Школе 2.0" и учите online

Свијет је данас све дигитализованији, а то чини да се разни online садржаји односе управо на е-учење, које може знатно да допуни и унаприједи традиционални систем учења.

Зато је компанија м:тел одлучила да пружи руку пријатељства свим основним школама у БиХ, односно пружи могућност да ученици бесплатно креирају и покрену званични школски сајт, те тако овладају пријеко потребним информатичким вјештинама и знањима.

Компанија m:tel, због тога, упућује позив свим основним школама у БиХ које немају званични web сајт да се пријаве за пројекат "Школа 2.0". Пријављивање је потпуно бесплатно, а m:tel ће, такође, свим пријављеним школама поклонити и двије године бесплатног домена и хостинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана