Google открио опасни вирус у мноштву апликација за Андроид

Агенције
Google открио опасни вирус у мноштву апликација за Андроид

Google је открио опасни вирус познат као ExpensiveWall у педесетак апликација за Андроид.

Заражене апликације преузело је око шест милиона корисника, прије него што их је Google уклонио из Google Play Store -а. Све су, наравно, биле бесплатне.


Компанија Check Point препознала је нову варијанту малвера за Андроиде која шаље лажне премијске СМС поруке и наплаћује лажне услуге без знања корисника. Име нове сорте вируса је ExpensiveWall - изведеница имена једне од тројанских апликација под именом Lovley Wallpaper. ExpensiveWall је најновија варијанта малвера који је био на Google Play почетком ове године.

Ова породица вируса досад је преузета између 5,9 и 21 милион пута. Опција која ExpensiveWall чини опаснијим од осталих породица малвера је то што је он "запакован" камуфлажном техником, због које елегантно заобилази заштитне филтере Google Play-а.

Check Point је о претњи обавијестио Google 7. августа. Неколико дана након што је Google послушао упозорење и избрисао злоћудне апликације, појавила се друга верзија вируса која је успела да зарази још 5.000 уређаја.

Требаа нагласити да брисање апликације с мобилног телефона не брише вирус који је стигао с њом. Корисници који су преузели заражене апликације су и даље угрожени и са својих уређаја треба ручно да их одстране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана