Facebook promjenom News Feeda doprineo jačanju lažnih vijesti

klix.ba
Facebook promjenom News Feeda doprineo jačanju lažnih vijesti

Uvođenjem promjena u načinu funkcionisanja News Feeda, koje se odnose na manje isticanje postova kompanija, robnih marki i medija, a više objave rodbine i prijatelja, Facebook je doprinio jačanju lažnih vijesti, ali i padu popularnosti raznih kompanija, izvještava "Njujork tajms".

Popularna društvena mreža u posljednjih nekoliko dana testira nove opcije, a korisnici u brojnim zemljama poput Slovačke, Srbije, Šri Lanke, Kambodže, Bolivije i Gvatemale navodno se žale na ubrzano dijeljenje lažnih vijesti.

Na primjer, policija u Slovačkoj reagovala je nakon što je veliki broj Facebook korisnika podijelio lažnu vijest o muslimanu koji je navodno upozorio javnost u ovoj zemlji kako planira da izvede teroristički napad. Međutim, nakon reakcije policije i drugih bezbjednosnih organa, vijest se na Facebooku više nije pojavljivala u News Feedu.

Osim širenja lažnih vijesti, izdavači u zemljama u kojima Facebook testira nove opcije kažu da je opala posećenost na njihovim stranicama uslijed novih promena, piše Njujork tajms. Facebook nije detaljno naznačio kad će završiti testiranje.

Urednik portala Pagina Siete iz Bolivije, čija polovina posećenosti zavisi od Facebooka, izjavio je da je ukupna posećenost ovog portala opala za 20 odsto nakon promgena u načinu funkcionisanja News Feeda. Urednik najčitanijeg portala u Kambodži istakao je da su čitaoci u ovoj zemlji pomislili da ovaj portal više ne piše o politici zbog nepojavljivanja takvih vijesti u News Feedu.

Facebook je u izjavi za Njujork tajms naveo da ozbiljno shvata svoju ulogu globalne platforme za informisanje.

"Imamo odgovornost prema ljudima koji čitaju, gledaju i dele vijesti na Facebooku i svaki test obavljamo s tom odgovornošću", izjavio je Adam Moseri, šef Facebook News Feeda.

Podsjećamo, Facebook je u proteklom periodu trpio kritike zbog uticaja propagande i lažnih vijesti prilikom izbora u Americi. Kompanija stoga uvođenjem novih promena želi da naglasi sadržaje koji podstiču razgovor među članovima porodice i prijateljima, a ne promociju postova kompanija, brendova i medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana