Facebook намjерава да укине лозинке за пријављивање

Агенције
Facebook намjерава да укине лозинке за пријављивање

Facebook је, током своје годишње конференције за развојне програмере - Ф8, представио сервис који се сматра прелазним рjешењем које ће временом омогућити потпуно уклањање лозинки.

Сервис Delegated Account Recovery, тренутно у затвореној бета фази развоја, осмишљен је да би омогућио замјену лозинке за приступ разним сервисима онлајн корисничким именом и лозинком које користите за приступ Facebookу. Тачније, Facebook би требало да замјени имејл и телефонски број приликом потврђивања идентитета двостепеном провјером.


У Facebookу су увјерени да је такав приступ сигурнији од ресетовања лозинке имејлом и стабилнији од коришћења телефонског броја, као и да је погодан за људе који тек почињу да користе интернет и имају кориснички налог на Facebookу, али не и имејл адресу или број телефона.

Како неко може да се региструје на Facebook-у без имејла или броја телефона, нису открили.

Delegated Account Recovery би тако могао да зна кад га користите за приступ е-банкарству, али не би преузимао податке везане уз ваш банковни рачун.

Да би се смањила могућност злоупотребе, биће постављене мјере заштите попут ограничења броја сервиса којима можете да обновите приступ одједном, као и аларми у случају сумњивих активности.

Развојни програмери тренутно се морају да се пријаве како би могли да користе нови алат, али у Facebook-у планирају да то буде софтвер отвореног кода. Facebookово рјешење је тек једно у низу настојања за уклањањањем лозинки у раду са компјутерима и паметним телефонима, којима тренутно доминирају биометријска рјешења попут отиска прста, скенирања рожњаче и препознавања лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана