Facebook je monopol koji guši inovacije i žrtvuje bezbjednost za klikove. Treba ga razbiti!

Agencije
Facebook je monopol koji guši inovacije i žrtvuje bezbjednost za klikove. Treba ga razbiti!

Suosnivač Facebooka Kris Hjuz izjavio da je vrijeme da se ta društvena mreža "razbije".

U članku objavljenom u Njujork tajmsu u četvrtak, Hjuz je naveo da je izvršni direktor Mark Zakerberg pretvorio Facebook u monopol koji guši inovacije, prenosi AP.

Društvena mreža Facebook ima više od dvije milijarde korisnika, a takođe posjeduje WhatsApp, Messenger, i Instagram, od kojih svaki koristi više od milijarde ljudi. Facebook je kupio Instagram 2012, a WhatsApp 2014. godine.

Hjuz je rekao da je Zakerbergova moć "bez presedana i neamerička" i dodao da se njegov bivši kolega fokusirao na rast, što ga je dovelo do toga da "žrtvuje bezbjednost i uljudnost za klikove".

Prema njegovim riječima, Facebook je monopol koji bi trebalo prisiliti da razdvoji WhatsApp i Instagram, a da buduća pripajanja budu zabranjena slijedećih nekoliko godina.

Hjuz je takođe pozvao na osnivanje nove federalne agencije koja bi regulisala tehnološke kompanije i čiji bi "prvi zadatak bio da zaštiti privatnost". Hjuz je bio u sobi sa Zakerbergom na Harvardu i napustio je Facebook 2007. godine da bi učestvovao u predizbornoj kampanji Baraka Obame.

On tvrdi da je likvidirao svoje Facebook akcije 2012. godine, kada je postao izdavač Nove Republike, i da više ne ulaže ni u jednu kompaniju društvenih medija.

"Prošlo je 15 godina otkako sam učestvovao u osnivanju Facebooka na Harvardu, i ne radim u kompaniji već deceniju. Ali osećam se besnim i odgovornim", rekao je Hjuz.

Glavni portparol Facebooka Nik Kleg odgovorio je na Hjuzovu kritiku izjavom u kojoj kaže da se odgovornost ne nameće pozivom na raspad uspješne američke kompanije.

"Odgovornost tehnoloških kompanija može se postići jedino kroz mukotrpno uvođenje novih pravila za internet. To je upravo ono na šta Mark Zakerberg poziva", rekao je Kleg.

Kako AP navodi, Zakerberg je, međutim, neodređen po pitanju toga za kakve se tačno regulacije zalaže.

Facebook je od 2016. godine izgubio nekoliko rukovodilaca nakon serije skandala sa kršenjem privatnosti i širenjem dezinformacija. Osnivači Instagrama i WhatsApp su otišli, kao i direktor koji je preuzeo WhatsApp prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana