Facebook ће доживети судбину Yahooа

Dnevnik.hr
Facebook ће доживети судбину Yahooа

Током муњевитог раста Facebookа, неки аналитичари су процjењивали да је ријеч о привременом тренду и да мрежи прети "MySpace ефекат".

То се није догодило и број корисника Facebookа стално расте, али поједини сматрају да опасност још није прошла и да за ту мрежу долазе "црни дани".

Међу њима је и извршни директор Snapchatа Еван Шпигел.

Занимљиво је да је Закерберг већ два пута покушао да купи Snapchat, али је Шпигел његову милијарду, а онда и три милијарде долара одбио.

Наиме, он вjерује да ће Facebook доживjети судбину Yahooа чија је вриједност у доба "dot-com booma" достигла 128 милијарди долара, да би након тога пала на мање од десет милијарди долара.

Разлог због ког је Yahoo тада упао у проблеме био је тај што његове огласе нису куповале традиционалне компаније које су плаћале оглашавање на ТВ-у и у часописима, већ бројне интернет компаније које нису трошиле новац који су зарадиле, већ новац који су добили од инвеститора.

Када је dot-com балон пукао и када је сав инвестирани новац потрошен, нестао је и Yahooов главни извор зараде.

Facebookова зарада, тврди Шпигел, такође зависи од startup компанија које на сличан начин финансирају инвеститори и које на овај начин купују промет и кориснике, односно оглашавају своје апликације.

Када и они једном потроше новац својих инвеститора, односно када инвеститори престану да улажу велики новац у startup компаније, Facebookу слиједи велики пад. У једном од мејлова који су објавили хакери који су напали Сони, он је написао да Facebook, успркос све мањој интеракцији корисника и смањењу потрошње брендова, и даље одлично послује захваљујући мобилном оглашавању, највише огласима за инсталирање апликација.

Startup компаније новац инвеститора троше на повећање броја корисника, али није познато каква ће бити дугорочна корист од таквих корисника и то је "рецепт за катастрофу", сматра Шпигел.

Када једном дође до пада технолошког тржишта, startup компаније више неће имати приступ капиталу, нити за трошење на оглашавање на Facebookу, што ће утицати на деонице ове компаније, односно њену тржишну вредност.

На Business Insiderу кажу да је Шпигел занемарио чињеницу да велики број традиционалних оглашивача своје доларе све више троши управо на Facebookу, али напомињу да има право када каже да Facebookова зарада делом зависи од новца startup компанија, односно њихових инвеститора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана