Facebook: Дозволити мушкарцима да траже слике малолетницама?

Срна
Facebook: Дозволити мушкарцима да траже слике малолетницама?

Друштвена мрежа Facebook признаје да је питање да ли би одраслима требало да буде дозвољено да траже слике четранестогодишњим дjевојчицама у њиховој анкети била грешка.

У недjељу друштвена мрежа је спровела истраживање у којем је тестирала испитанике шта мисле о политици сајта.


"Постоји много врста понашања на Фејсбуку. Ако замислите идеалан свијет у којем можете сами да одређујете политику сајта, да ли бисте поднијели слиједећу ситуацију: приватна порука у којој одрасли мушкарац тражи четрнаестогодишњакињи сексуалне фотографије".

Испитаници су могли да изберу једну од неколико опција за одговор од "Овакав садржај не би смио да буде дозвољен на Фејсбуку и нико не би требало да га види" до "Овакав садржај би требало да буде дозвољен на Фејсбуку и не би ми сметало да га видим".

У другом дијелу налазило се питање ко би требало да одлучује о томе? Одговори су укључивали "кориснике Фејсбука који би донијели правила гласањем и јавили мрежи" до тога да само и искључиво Facebook треба да доноси таква правила.

Ниједан одговор није дозволио корисницима да изберу закон о заштити дјеце.

"Ово је глупа и неодговорна анкета. Осим што је противзаконита, потпуно је погрешна и сугерише на експлоатацију дјеце. Не могу да вјерујем да су надлежни у Фејсбуку дозволили да њихова платформа толерише овако нешто", рекла је Ивет Копер, директорка Home Affairs Select Committee.

Грешку је признао Гај Росен, потпресједник продукцијског дијела на Фејсбуку.

"Анкете објављујемо да бисмо разумjели какву политику желе наши корисници. Оваква активност је била грешка и увијек ће бити у потпуности неприхватљива на Фејсбуку. Редовно сарађујемо са властима ако идентификујемо педофиле. Стога ово питање није смјело да буде дио анкете", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана