ФБ доводи у ред бомбастичне наслове који лове кликове

Guardian
ФБ доводи у ред бомбастичне наслове који лове кликове

Фрустрирани сте са Facebook feedом који је препун линкова ка причама које једноставно не испуњавају све оно што њихов наслов наговjештава? Веровали или не, и Facebook је.

Друштвена мрежа жели да се постара да поједине „сензационалне" приче не затрпавају садржај пријатеља и странице које људи заиста прате и до којих им је стало.

Друштвена мрежа је можда један од главних генератора посjете сајтова који претjерују са насловима који форсирају „нећете вjеровати" и друге сличне наслове како би дошли до кликова. Међутим, компанија сада тврди да жели да раскрсти са овим „ловом на кликове".

Facebook је најавио најновије промене унутар feed алгоритма у блог посту, наводећи да је тестирањем корисника открио да 80 одсто њих жели наслове који им помажу да одлуче да ли је чланак вредан читања.

„Временом, наслови који су смишљени како би изнудили клик могу да угуше садржај који креирају пријатејли и странице до којих вам је заиста стало", стоји у саопштењу Facebookа.

Компанија ће смањити рангирање ових линкова који лове кликове у алгоритму који одлучује шта ће се појављивати на feedу корисника, с тим да компанија свакога дана приоритетише 300 од 1.500 могућих прича за сваког корисника, пише Guardian.

Истраживач Калид Ел-Арини и специјалиста за производе Џојс Тенг објашњавају да Facebook мjери колико људи времена потроше у читању прича након што на њих кликну, као и да ли постављају коментаре и дијеле линкове са пријатељима.

„Уколико кликну на линк и истог тренутка се врате на Facebook, то нам сугерише да нису пронашли оно шта су желели. Ако пуно људи кликне на линк, али релативно мали број кликне на Like дугме или остави коментар када се врате на Facebook, ово нам такође указује да људи нису кликнули на нешто што за њих има неку вредност", напомињу Тенг и Ел-Арини.

Facebook је упозорио сајтове који користе бомбастичне наслове како би привукли кликове да могу да очекују смањење саобраћаја са ове друштвене мреже у наредним мjесецима.

Идеја није да се смањи посjета ка етаблираним сајтовима који имају ове „специфичне наслове" као што су BuzzFeed и Unworthx, већ да се уведе ред када су у питању бројни други сајтови који покушавају да остваре што већу посjету са Facebookа коришћењем „бомбастичних" наслова који заправо не прате вијест која иде уз њих.

Мање оваквих наслова је позитиван развој ситуације за многе кориснике, иако се Facebook игра игре миша и мачке са појединим сајтовима који стално покушавају да пронађу одређену рупу у компанијином алгоритму.

Са друге стране, бројне компаније које имају странице на Facebookу жалиле су се да њихови постови стижу само до јако малог броја људи који су их лајковали, сумњајући да Facebook жели да их натјера да плаћају оглашавање на овој друштвеној мрежи и да због тога манипулише алгоритмом.

Ово такође повлачи и једно интересантно питање – да ли ће сајтови са насловима дизајнираним да привлаче кликове моћи да наставе да гуше наше странице уколико плате за дистрибуцију?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана