Dostupan Facebook Timeline i za stranice brendova

Agencije
Dostupan Facebook Timeline i za stranice brendova

Facebook je u srijedu objavio da je Timeline za brandove napokon postao dostupan.

Trenutno je ova nova odlika koju su brendovi dugo očekivali vidljiva samo ograničenom broju korisnika i tako će biti sve do kraja marta kada bi trebala biti dostupna svim korisnicima.

Do tada, možete pogledati Coca Cola službenu Facebook stranicu i vidjeti kako će novi Timeline za brand stranice izgledati.

Timeline za brand stranice imaće mogućnost prikaza jedinstvene priča brenda a Facebook takođe uvodi i neke nove mogućnosti za administratore među kojima i mogućnost da zakače (Pinned) odabrane dijelove sadržaja. Pinned postovi će sadržavati važne priče na vrhu Timeline i tu mogu ostati do sedam dana.

Za razliku od Twitter-a, Pinned postovi će biti dostupni za sve stranice a ne samo za premijum oglašivače.

Vlasnici stranica će sada moći dodati događaje i odabrati "Feature post" koji će biti veći od ostalih. Stranice će takođe moći sakriti pojedine postove, bez brisanja što daje mogućnost prikaza samo određenih postova bez gubljenja važnih podataka.

Slično kao i kod profila, Timeline za brend stranice ima potencijal za kreiranje privlačnog dizajna, ali sa dodatkom storylines. Kao što možete da primjetite dimenzije naslovne fotografije (Cover) omogućavaju brandovima da na vrlo kreativan način mogu prikazati logo, proizvod ili personalnost poslovanja. Umjesto jedinstvene odredišne ​​kartice, stranice će imati sliku veličine 851 × 351 piksel sa kojom će prenositi svoju poruku posjetiocima. Važno je napomenuti da Facebook želi da zadržati ovu naslovnu fotografiju da ne izgleda poput baner oglasa tako da ona neće može sadržavati cijena ili informaciju o kupnji, kontaktu, pozive na akciju ili pozive na Facebook značajkama kao što su Like ili Share.

Nema sumnje da ćemo vrlo brzo moći vidjeti vrlo kreativna rječenja u ovom dijelu brand stranice. Novi dizajn omogućuje vlasnicima stranice da pričaju mnogo bogatije (duže) priče sa većim fotografijama i događajima koji mogu uključivati datum i ostali sadržaj. Ono što Timeline pruža jeste kontrola izgleda i poruke (jedinstvene priče brenda) koju braed na svojoj Facebook stranici prezentuje.

Stranica administratora sada ima nove mogućnosti. Admin panel se skriva ili proširuje po naredbi, što znači da ne morate ići na zasebnu stranici da bi uradili neke promjene. Admin panel sadrži obavijesti o aktivnostima na stranici i podatke o performansama prikazane grafikonom. Najbolje od svega je što sada možete izravno odgovoriti na privatnu poruku, ova značajki također možete izravno pristupiti iz admin panela. Stranice ne mogu inicirati izravne poruke sa fanovima. Admin panel takođe uključuje Help Center stavke kao što su "Zahtjev za promjenu naziva svoje stranice", pomoć oko kreiranja oglasa i druge savjete za vlasnike stranica.

Kao i kod ličnih profila, Activity Log je korisan za pronalaženje i uređivanje starih postova. Administratori mogu sortirati stavke po godinama ili po vrsti priče. Activity Log je vidljiv samo korisnicima koji imaju administratorska prava na stranici.

Aplikacije na stranicama, koje se nalaze na karticama, nastaviti će da funkcionišu, barem za sada, ali umjesto popisa aplikacija dolje na lijevoj strani stranice, aplikacije će biti dostupne na desnoj strani ispod naslovne fotografije. Slike aplikacija će sada biti 111 × 74 piksela umjesto dosadašnjih 16 × 16 piksela.

Važno je naglasiti da Facebook neće dopustiti više dopuštati da se postavljaju odredišne ​​kartice kao ranije. Preporuka stranicama je da Pin-uju (zakače) post koji linkuje na određenu karticu. Vizija je da Facebook bude integriran sa web stranicama trećih strana i mobilnim aplikacijama a ne da se aplikacije prikazuju unutar okvira stranice. No, budući da su mnoge kompanije već uložile u razvoju aplikacija za njihove stranice, društvena mreža jednostavno ne može da ih se riješi u ovoj fazi.

Vlasnici stranica će imati rok od 30 dana za redizajn svojih stranica i objavu kada budu spremni. Sve stranice će 31. marta biti automatski prebačene na novi format.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana