Десет је конкурената, али најбољи јефтини смартфон је...

Tportal.hr
Десет је конкурената, али најбољи јефтини смартфон је...

Nokia је објавила нови промо видео везан за модел Lumia 530, а у којем је он укратко упоређен с конкуренцијом из почетног сегмента паметних телефона.

Системом елиминације по одређеним параметрима (меморија, чипови, софтверска надоградивост и друго), Lumia 530 побjедник је у филмићу, али како се носи с претходним моделом?

Иако би се досадашњим слиједом модел Lumia 530 лако могао видјети као насљедник најпопуларнијег Windows Phoneа до сада, модела Lumia 520, ствар постаје све мање јасна што се више гледа у детаље уређаја. У неким сегментима у Microsoftу/Нокији су се одлучили да још више уштеде како би што боље конкурисали јефтини(ји)м Андроидима који су преплавили тржиште.

Посебно је занимљиво и то да је, упркос појављивању модела Lumia 525 прошле године с гигабајтом радне меморије, старији и даље остао популарнији. Lumia 530, у односу на моделе 525 и 520, доноси екран нешто веће резолуције, али то је варљиво. Додатни пиксели заправо служе само за приказ софтверских дугмића за Windows Phone.

Екран више није изведен у IPS технологији тако да је аутоматски лошијег приказа боја, а изгубила се и могућност управљања уређајем у рукавицама. Штавише, предња страна уређаја не крије ни сензор за освjетљеност или близину.

Секундарне камере за Skype позиве и сл. још увијек нема, видео је могуће снимати тек у 480p, задња главна камера је фиксног фокуса (да, у 2014. још има таквих уређаја), а и са расположивом радном меморијом се направио корак унатраг (512 MB).

При "резању" за нови модел смањила се и количина доступног простора за складиштење на 4GB, иако је и даље проширив microSD картицама.

Истини за вољу, сад се, умjесто пара процесорских језгара Cortex-А9 из Snapdragonа S4, користе четири Cortex-А5 језгра (Snapdragon 200), али ријеч је о слабијем рјешењу, посебно с GPU стране. Adreno 302 смjештен у новом моделу постиже 12,8 GFOPS-а, док на оба старија модела стоји Adreno 305 (19,2/21,6 GFOPS-а, у зависности од радног такта који може ићи до 50 MHz).

Из свега постаје јасно да модел 530 суштински није насљедник старог модела, иако сада постаје јасно да је план давања ознака уређајима већ постао врло сложен у Microsoftу/Нокији.

Ријеч је о уређају потпуно умањених могућности, можда прилагођенијем каквој тренутно непостојећој серији 4хх, иако је из недавних Microsoftових потеза јасно како ће се посебна борба водити управо за најнижи сегмент уређаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана