Бил Гејтс одушевљен београдским научником

Aгенције
Бил Гејтс одушевљен београдским научником

Амерички научник и професор на Универзитету Вашингтон, Зоран Поповић, родом из Србије, добио је похвале од оснивача Мајкрософта Била Гејтса.

Овај милионер који на друштвеним мрежама ријетко хвали друге, јуче је на Твитеру написао како је Зоран успио да натера студенте да заволе математику тако што је претворио у игру.

Зоран је наиме прије три године осмислио игрицу Фолдит у којој изазива играче да осмисле формуле протеина и слично, а побједници су они који на крају направе најбољи молекул.

Оно што је изненадило и самог Поповића јесте чињеница да су играчи временом развили комплексне протеине који могу довести до открића нових лијекова и органских материјала.

Поповићева идеја је да се будуће образовање одвија кроз игру и већ је предузео одређене кораке како би временом успио да реализује своју револуционарну идеју.

За сада се његова игрица примјењује као метода учења математике у шестим разредима основних школа у Сијетлу, а наредне године њен званични долазак очекује се и у још неким америчким школама, али и у Бразилу.

Зоран је осамдесетих година прошлог вијека завршио 9. београдску гимназију након чега је емигрирао у САД гдје је дипломирао, а потом магистрирао и докторирао рачунарство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана