БиХ забиљежила највећи напредак у развоју интернета

Танјуг
БиХ забиљежила највећи напредак у развоју интернета

Босна и Херцеговина је прошле године забиљжила највећи напредак у односу на све европске земље када је у питању развој интернета, показало је истраживање Међународне телекомуникационе уније (ITU).

У извjештају, који важи за један од најкредибилнијих у свијету јер се на његове резултате ослањају свјетске владе и финансијске институције, стоји да је БиХ прошле године забиљежила помак са 74. на 69. мјесто, што значи да је остварила напредак од, чак, пет мјеста, преносе "Независне новине".

"БиХ спада у групу земаља са најдинамичнијим развојем, а у тој групи се још налазе Уједињени Арапски Емирати, Фиџи, Тајланд, Оман, Катар, Белорусија и Грузија", прецизирано је у извјештају.

Преко три милијарде људи користи интернет широм планете, раст информационо- комуникационе технологије забиљежен је у скоро свакој земљи, а посљедњи подаци показују да је кориштење интернета у константном порасту - на глобалном ниво 6,6 одсто за прошлу годину.

Да је напредак широм свијета више него очигледан, свједочи и прогноза да ће до краја године чак 44 одсто домаћинства имати интернет, што је значајан напредак у односу на 2012. када га је имало свега 30 одсто домаћинстава.

Интернет приступ у школама одиграо је велику улогу у напредовању током претходне деценије - у развијеним земљама скоро све школе имају приступ интернету, док у индустријализованим нацијама 100 одсто школа има интернет конекцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана