Због чега мачке воле да бјеже од куће?

Глас Српске
Због чега мачке воле да бјеже од куће?

Мачке често одлазе од куће, а велики број њих се никада више не врати. Животиње одлазе чак и када су одлично збринуте, а власницима није јасно зашто се то дешава.

Постоји неколико разлога због којих маце одлазе из својих домова.


Вријеме парења

Мачка која тражи партнера сигурно ће пронаћи начин да изађе из дома. Довољан је само тренутак непажње, отворен прозор или врата, и маца ће то искористити за бијег. Када је њихова потреба за парењем на врхунцу, главни циљ им је да пронађу партнера и учиниће све да то постигну. Маце врло рано постају полно активне, већ од четвртог-петог мјесеца живота, па би требало бити на опрезу.

Истраживање околине

Мачке су природно знатижељна створења. Воле да откривају нова мјеста, и то их удаљава од њиховог дома. У неком тренутку може да се догоди да ваша маца пожели да истражи оближње насеље, или се упозна са другим мачкама из околине. Најчешће се врате кући кроз неколико сати, а обично највише остану напољу три дана.

Жеља за самосталношћу

Иако је самосталност превасходно људски порив, и маце могу да осјетите жељу за њом. Такви случајеви су ријетки, али има мачака које желе слободу без обзира на сјајне услове живота у породици. Колико год се трудили да је вратите, таква мачка ће увијек пронаћи начин да изађе.

Бројни су разлози због којих маце напуштају своје домове, а неке од њих никада се не врате. Улица и непознат терен могу да буду врло опасни, нарочито за мачке које су цио живот провеле у затвореном простору. Могу да поједу отров, доживе саобраћајну несрећу и затим угину.

Да би спречили овакве катастрофе, власници би своје љубимце најприје требало да стерилишу. Тиме не само да се спречава бекство маце, већ и њихово размножавање мачака и напуштање домова, које данас представља велики проблем у цијелом свијету.

Маце често беже кроз отворен прозор или врата, зато припазите на то. На врата ставите заштитне мрежице и добро пазите када затварате или отварате врата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана