Зашто су људи већином десноруки?

Танјуг
Зашто су људи већином десноруки?

Људи обично нису сагласни у много чему, али постоји једна ствар у којој ће већина бити сагласна, а то је одговор на питање коју руку чешће користе.

Рука која се користи за писање вјероватно ће се користити и за јело, а већина људи на свијету, око 96 процената, за то користи десну руку, пише BBC

Пристрасност према једној, односно другој страни почиње у мозгу. Познато је да лијева хемисфера контролише десне активности и обрнуто, и то значи да је лијева страна задужена за десну страну тијела.

Неки тврде да та неуролошка подјела има везе с одликама животиња које су живјеле прије 500 милиона година. Мозак је код њих евоулирао тако да је лева страна постала задужена за рутинске ствари, као што је потрага за храном, док је десна страна остајала слободна за откривање и реаговање на изазове у окружењу.

То се може видјети код различитих врста риба, жаба и птица које чешће нападају плен који виде десним оком, а постоје и дјелимични докази да су људи првенствено били десноруки по начинима како су људи правили камени алат прије два милиона година.

Научници претпостављају да је лијева хемисфера мозга евоулирала за језик, а да је изражајност десне руке можда интензивирана само као нуспојава.

Они наводе да су десноруки вјероватно само случајност игре и повезаности мозга. Међутим, доказивање тога је тешко или чак немогуће, пошто би истраживања требало да подразумијевају и неуролошке тестове давно умрлих предака.

Нека истраживања чак показују да се љеворуки лакше опорављају од оштећења мозга, као и да им лијева рука даје предност изненађења у борби, што значи да могу бити бољи у борилачким спортовима.

Истина је да нико никада неће сазнати какав је био слијед догађаја који је нагнао човјека да се више ослања на десну страну тијела, односно лијеву страну мозга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана