Зашто отисак прста можда није јединствен?

Танјуг
Зашто отисак прста можда није јединствен?

Отисци прстију као доказ у криминалним радњама у Великој Британији је необорив од како је прва форензичка лабораторија почела са радом у Скотланд Јарду 1901. године, преноси Телеграф.

Међутим, експерти твде да је основна претпоставка да сваки човјек има јединствен отисак који се брзо може провјерити кроз компјутерске базе можда посједује мане.

Форензичар Мајк Силверман који је представио први аутоматизовани систем за детектовање отисака прстију Метрополитанској полицији, тврди да су људске грешке, дјелимични отисци и лажни отисци доказ да ова врста идентификације није поуздана као што се вјерује.

Он је објаснио да још нико није доказао да су отисци прстију јединствени пошто чланови породице могу имати исти образац, односно шаре.

Такође, проблеми који се јављају јесу отисци код старијих особа који се могу разликовати од оних из млађих дана, јер временом кожа губи еластичност и у ријетким случајевима дешава се да неким људима јагодице на прстима постану глатке.

"У суштини се не може доказати да не постоје два иста отиска прстију. Када се у обзир узму сви детаљи, свака бразда може се закључити да не постоје два идентична отиска, чак и када би га направили са истог прста један за другим", каже Силверман.

Он додаје да оваква врста доказа захтијева и стручно испитивање како би се утврдило да ли је отисак са мјеста злочина и отисак из базе података узет са истог прста.

У свијету постоје бројни случајеви у којима су невини људи погрешно осуђени због доказа отисака прста, наводи Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана