Зашто мали пси изазивају велике псе?

Б92
Зашто мали пси изазивају велике псе?

Шетате своју чиваву улицом, кад одједном схватите да морате чврсто да држите поводац јер га пас затеже покушавајући да дође до њемачког овчара.

Сигурно сте се запитали – шта му је?

Мали пси често показују знакове агресије кад су у близини већих паса. Нама то, наравно, изгледа као суицидно понашање, али право питање је, шта се маленом псу тада мота по глави?

Кад су мали пси у питању, најбоља обрана је добар напад. Барем они тако мисле, пише Б92.

Мали се пси потпуно природно осјећају угрожено у близини својих већих рођака. Страх их је да ће их велики пас случајно нагазити или им учинити нешто још горе.

Преплашени пси могу да реагују на два начина, бијегом или агресијом. Неке пасмине попут теријера природно су врло енергичне и имају проблема са самоконтролом па такво понашање долази још и више до изражаја.

Без обзира на величину, агресивно понашање може се искоријенити. То захтјева само тренирање.

Како друштвени живот помаже псима?

У идеалном свијету сваки власник пса требало би свог љубимца да упише у малу школу за псе кад је стар око осам недјеља. Једна од најважнијих ствари коју штенци треба да науче је како да се односе с другим псима.

Пси воле да се играју, али њихове активности знају да буду врло интензивне и понекад заврше грубошћу. Пси морају такође да науче да послушају власника кад он одлучи да прекине такву игру.

Чак и пси који су одавно престали да буду штенци још увијек могу да науче да буду друштвени. Ако се редовно упознају с добро одгојеним псима сваке недјеље, то би требало да омогући жељене резултате.

Зашто је тренинг ефикасан?

Пси који скачу на вас кад желе посластицу или цвиле кад желе да иду напоље су пси којима је потребан тренинг. Очигледно их нико није научио фином понашању.

Кроз тренинг пси стичу самоконтролу и уче да траже савјет власника прије него што нешто ураде. Власник тренираног пса може да дозволи свом љубимцу неколико секунди упознавања с другом животињом, а затим га позове да сједне уз ногу баш зато што му је пас препустио контролу над ситуацијом.

Још један користан савјет у случају да ваш пас крене на другу животињу је тај да не натежете поводац док вичете "не", јер то само појачава разину напетости код љубимца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана