Zanimljivi rezultati istraživanja: Koliko su vlasnici bitni mačkama?

Agencije
Zanimljivi rezultati istraživanja: Koliko su vlasnici bitni mačkama?

Svima je poznata ona predrasuda da su mačke manje vezane za svoje vlasnike i da im postanu važni tek u trenutku kada žele hranu. Složićemo se da im je ponašanje drugačije nego kod pasa. Ipak, istraživanje kaže da nije istina da im nismo bitni.

Ponašanje mačaka kućnih ljubimaca je jednim dijelom slično ponašanju velikih divljih mačaka u prirodi. Te sličnosti izgledaju simpatično u svojoj minijaturnoj verziji i nipošto ne znače da mačke svoje vlasnike poštuju manje nego psi.


Vjerovali ili ne, istraživanje Univerziteta u američkoj saveznoj državi Oregon pokazalo je da mačke osjećaju veće zadovoljstvo prilikom druženja sa svojim vlasnikom nego prilikom obroka.

U istraživanju je odabrano 50 mačaka iz kuća, stanova i skloništa. Svakoj od njih su u određenom trenutku na nekoliko sati uskratili dostupnost hrane, igračaka i vlasnika. Nakon toga su im sve to ponovno učinili dostupnima, a najveći broj mačaka iz istraživanja je najveće zadovoljstvo pokazao kod kontakta s voljenim osobama.

Budući da je istraživanje pokazalo da je mačkama kontakt s ljudima bio važniji čak i od hrane, ljudi koji su vodili istraživanje poručuju svim vlasnicima da nemaju razloga za brigu i da one priče o ravnodušnim životinjama, koje misle samo na sebe, jednostavno nisu istinite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana