Занимљиви резултати истраживања: Колико су власници битни мачкама?

Агенције
Занимљиви резултати истраживања: Колико су власници битни мачкама?

Свима је позната она предрасуда да су мачке мање везане за своје власнике и да им постану важни тек у тренутку када желе храну. Сложићемо се да им је понашање другачије него код паса. Ипак, истраживање каже да није истина да им нисмо битни.

Понашање мачака кућних љубимаца је једним дијелом слично понашању великих дивљих мачака у природи. Те сличности изгледају симпатично у својој минијатурној верзији и нипошто не значе да мачке своје власнике поштују мање него пси.


Вјеровали или не, истраживање Универзитета у америчкој савезној држави Орегон показало је да мачке осјећају веће задовољство приликом дружења са својим власником него приликом оброка.

У истраживању је одабрано 50 мачака из кућа, станова и склоништа. Свакој од њих су у одређеном тренутку на неколико сати ускратили доступност хране, играчака и власника. Након тога су им све то поновно учинили доступнима, а највећи број мачака из истраживања је највеће задовољство показао код контакта с вољеним особама.

Будући да је истраживање показало да је мачкама контакт с људима био важнији чак и од хране, људи који су водили истраживање поручују свим власницима да немају разлога за бригу и да оне приче о равнодушним животињама, које мисле само на себе, једноставно нису истините.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана