За колико минута врућина у ауту постаје смртоносна?

express.hr
За колико минута врућина у ауту постаје смртоносна?

Само сат времена потребно је да дијете умре од топлинског удара у загријаном аутомобилу, каже ново истраживање о којем пише и магазине Time.

Готово 750 дјеце умрло је у протеклој деценији јер су их одговорни оставили у затвореном аутомобилу који је чак у неким случајевима био паркиран у хладу.

Годишње у САД-у умре у просјеку тридесетак дјеце јер су остављени сами у аутомобилима који се, након неког времена, претварају у кипуће пећи.

Медији и друштвене мреже већ су годинама препуне упозорења и пропаганди да се дјецу и кућне љубимце не оставља у аутомобилу док се “одрађују обвезе”.

Научни магазин Температурес објавио је рад у којем тврде како је за дијете довољно провести сат времена у затвореном аутомобилу да то буде опасно по живот.

Дјеца су, наиме, осјетљивија на промјене температуре но одрасли, лакше се загрију и много се теже охладе. Такође нису у стању напустити аутомобил уколико им није добро.

Научници су, уз савјете доктора рачунали како је тјелесна температура од 40 Целзијуса довољна да потакне све симптоме топлинског удара који онда могу резултирати престанком рада органа, оштећењима мозга или смрћу.

Експерименти су направљени уз помоћ три сета различитих аутомобила који су наиумјенично паркирани током јуна и јула 2014. године у граду Темпе у Аризони.

Биљежили су пораст температуре те се бавили сценаријима на који би начин та температура утицала на организам дјетета.

Временски је најдуље требало да се загрију комбији, а најмање мали аутомобили тамних боја.

У просјеку је температура у возилима након сат времена износила 46 Целзијуса, док су волан, сједишта и предњи дио били и топлији.

Након сат времена у хладу температура је износила 37 Целзијуса. Након сат времена на сунцу, и два сата у хладу дијете је, ако је остављено у аутомобилу, у смртној опасности.

“Свима нам се барем једном догодило да уђемо у врући аутомобил и не можемо нити додирнути волан, замислите како је њежном организму који сједи тамо”, каже климатолога Ненси Селовер са Аризона Стејт Универзитета за Вашингтон Пост.

Исход овиси и о здрављу и издржљивости дјетета, врсти аутомобила и вањској температури, пише Тајмс, али порука је да их никада не остављате у аутомобилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана