Вријеме ће почети другачије да се рачуна?

Агенције
Вријеме ће почети другачије да се рачуна?

Дужина трајања једне секунде скоро 50 година је била дефинисана на један начин, међутим, то би ускоро могло да се промјени.

Истраживачи у Њемачкој вјерују да су открили начин да направе најтачнији сат икада створен .

Они тврде да је тај сат толико тачан да, уколико би мерио вријеме од тренутка настанка Великог праска, до сада би изгубио само 100 секунди.

Иако промену у прецизности људи не би примјетили, она би могла да буде важна за GPS навигацију, далеководе и компјутеризоване финансијске мреже.

Начин на који се углавном мјери вријеме још је заснован на принципу клатна.

Од 1967, Међународни систем јединица мјере (SI) дефинише секунду као 9.192.631,770 циклуса радијације која одговара размени између два нивоа енергије атома цезијума 133.

Међутим, цезијумови атоми успоре или убрзају кретање за наносекунду сваких 30 дана.

Истраживање објављено у журналу "Optica" описује часовник који за мјерење користи атом стронцијума који "откуцава" много брже него цезијумов и то чини у оптичком дијелу спектра, а не у микроталасном дијелу.

У том случају би секунда била дефинисана као 429 билиона (хиљаду милијарди) циклуса радијације која одговара размјени између два нивоа енергије атома стронцијума.

Овакав метод рачунања трајања секунде би смањио могућност грешке на мање од 0,2 наносекунде за 25 дана, кажу научници.

"Наша студија је прекретница у смислу практичне примене сатова", рекао је доктор Кристијан Гребинг, који је радио на овом сату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана