Voz-uspinjača vozi preko nagiba od 111 odsto

Agencije
Voz-uspinjača vozi preko nagiba od 111 odsto

Bern - Najstrmija pruga za voz-uspinjaču otvorena je za javnu upotrebu u Švajcarskoj. Putovanje traje četiri minuta, a najveći nagib pruge je čak 111 odsto, javljaju agencije.

Novi voz-uspinjača ima posebno izgrađene cilindrične vagone koji omogućavaju da putnici ostanu u uspravnom položaju tokom vožnje.

Podovi se mogu pomjerati tako da se prilagode usponu. Uspinjača se proteže na 750 metara i prevozi putnike iz grada Švajca do alpskog sela Štosa. Najveća strmina nagiba pruge iznosi skoro 111 odsto.

Gradnja Štos Bana trajala je 14 godina, dvije godine duže nego što je planirano. Uspinjača je koštala 52 miliona švajcarskih franaka.

Ivan Štajner iz žičane željeznice izjavio je da su svi vrlo ponosni zbog dovršavanja projekta.

- Ovo je nešto čemu smo odavno težili, nešto što smo sanjali. Eto, naše snove smo ostvarili i sada imamo uspinjaču najstrmijom stazom na planeti  i čije putovanje traje samo četiri minuta - rekao je Štajner.

Ni posjetioci nisu krili zadovoljstvo novim čudom tehnike.

- Zaista je sve neobično za ovu voz-uspinjaču. Doći na vrh za svega 240 sekundi uz toliku strminu je fantazija - rekao je jedan francuski turista, koji se među prvima provozao novom uspinjačom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana