Воз-успињача вози преко нагиба од 111 одсто

Агенције
Воз-успињача вози преко нагиба од 111 одсто

Берн - Најстрмија пруга за воз-успињачу отворена је за јавну употребу у Швајцарској. Путовање траје четири минута, а највећи нагиб пруге је чак 111 одсто, јављају агенције.

Нови воз-успињача има посебно изграђене цилиндричне вагоне који омогућавају да путници остану у усправном положају током вожње.

Подови се могу помјерати тако да се прилагоде успону. Успињача се протеже на 750 метара и превози путнике из града Швајца до алпског села Штоса. Највећа стрмина нагиба пруге износи скоро 111 одсто.

Градња Штос Бана трајала је 14 година, двије године дуже него што је планирано. Успињача је коштала 52 милиона швајцарских франака.

Иван Штајнер из жичане жељезнице изјавио је да су сви врло поносни због довршавања пројекта.

- Ово је нешто чему смо одавно тежили, нешто што смо сањали. Ето, наше снове смо остварили и сада имамо успињачу најстрмијом стазом на планети  и чије путовање траје само четири минута - рекао је Штајнер.

Ни посјетиоци нису крили задовољство новим чудом технике.

- Заиста је све необично за ову воз-успињачу. Доћи на врх за свега 240 секунди уз толику стрмину је фантазија - рекао је један француски туриста, који се међу првима провозао новом успињачом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана