Велико откриће: Овај плод убија 70 одсто ћелија рака

Велико откриће: Овај плод убија 70 одсто ћелија рака 18.11.2017 23:31 | Агенције

У открићу које би могло да има огроман значај за медицину научници су пронашли моћног природног непријатеља рака.

Ријјеч је о преломном открићу, тврде научници, који су у оквиру студије показали како црвене бобице из прашуме у близини Квинсленда у Аустралији убијају ћелије рака врло брзо и с минималним нуспојавама, пише Daily.


Док научне лабораторије широм свијета већ деценијама неуморно тестирају потенцијалне нове лијекове за рак и његове бројне облике, екипа предвођена доктором Гленом Бојлом сматра да је дошла до шокантног открића које би могло да спасе милионе живота.

Научници из Института за медицинска истраживања Бергхофер успјешно су изоловали састојак из бобице који убија рак и доказали да има снажно дејство на туморе главе, врата, дојке, цријева, простате, као и на меланом.

Шумска бобица из прашуме, специфична за аустралијску дивљину, садржи хемијско једињење звано ЕБЦ-46, које је тестирано на бројним животињама с различитим типовима тумора.

За сада је његово дејство потврђено на више од 300 мачака, паса и коња, као и тасманијских ђавола.

Састојак се налази у сјеменки, а процес естракције и прочишћавања самог једињења је врло компликован. Ипак, потврђено је да је након лијечења нестало око 75 одсто тумора, и да се рак није вратио.

„Вјерујемо да ће ЕБЦ-46 деловати и на људски организам, јер покреће ћелијску реакцију у оквиру које се прекида снабдијевање тумора крвљу“, рекао је водећи научник истраживања доктор Бојл.

Бобицу није лако пронаћи у прашуми, а задатак проналажења и тестирања на људима на себе је преузела биотехнолошка компанија Екобиотикс.

Научници су објавили да су тестирања на људима у фази планирања и да су неминовна© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица