Умро творац киндер изненађења

Срна
Умро творац киндер изненађења

Рим - Вилијам Салис, човјек који је учествовао у креирању популарног чоколадног јајета "киндер изненађење", умро је у Италији у 83. години, пренијели су данас локални медији.Салис се лијечио од можданог удара у болници у Павији, на сјеверу Италије, а преминуо је јуче.

Он се придружио компанији "Фереро" 1960. године и постао десна рука шефа фирме Микелеа Ферера, визонара који је измислио "нутелу". Он је умро 2015. године.

Фереро је током седамдесетих трагао за начином да искористи популарност ускршњих јаја и осмисли начин да током читаве године користи пластичне калупе за прављење чоколадних јаја.

Резултат је било "киндер изненађење" - чоколадно јаје са малом пластичном играчком из више дијелова, коју су дјеца склапала. Садржаји пластичне капсуле често су се мијењали, па је производ остао популаран до данас, преноси АФП.

"Фереро" је продао милијарде "киндер изненађења" у посљедњих више од 40 година.

"Изумитељ је Фереро, ја сам био само материјални извршилац", говорио је често Салис, који је имао удјела у креирању још неких производа ове компаније. Он се пензионисао 2007. године.

Овај слаткиш, познат и као "киндер јаје" забрањен је у САД по закону из 1938. године, према којем није дозвољено стављати предмете у прехрамбене производе.
"Киндер изненађење" забрањено је у Чилеу прошле године у оквиру борбе против гојазности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана