У Европу стиже топлотни талас, стручњаци и власти позивају на приправност

klix.ba
У Европу стиже топлотни талас, стручњаци и власти позивају на приправност

Потенцијално рекордан топлотни талас очекује се у већем дијелу континенталне Европе идуће седмице, уз температуре које ће се у појединим градовима попети до 38 степени, а у најтоплијим подручјима и до 40 степени целзијуса, подаци су метеоролошког сервиса Акуветер.

Комбинација олује преко Атлантика и високог притиска кроз средњу Европу повући ће веома врућ ваздух из Африке према сјеверу, што ће довести до потенцијално опасне врућине у великом дијелу западне и средње Европе, појашњава метеоролог Акуветер. То ће се свакако одразити и на нашу регију гдје се у појединим дијеловима такође очекују високе температуре.

У Француској се од понедјељка очекују температуре између 35 и 40 степени, а које вјероватно неће падати испод 20 степени целзијуса током ноћи.

Француски министар здравства Агнес Бузин упозорила је локалне власти, болнице и домове пензионера да буду у високој приправности, истичући да је топлотни талас прошлог љета резултирао са 1.500 смртних случајева.

Метеоролози у Њемачкој рекли су да постоји 50 одсто шансе да температуре достигну 40 степени целзијуса те да је могуће и обарање националног температурног рекорда од 40,3 степена целзијуса, колико је измјерено у Баварској 2015. године.

Акуветер истиче да ће градови од Мадрида до Берлина, укључујући Париз, Брисел и Франкфурт, вјероватно доживјети вишедневни топлотни талас у првој половини седмице, при чему се високе температуре очекују даље на истоку, у Букурешту, Бечу, Будимпешти, Београду и Софији.

“Кроз неколико дана екстремне врућине у комбинацији са врелим ноћима, зграде и домови без климатизације тешко ће се охладити, што ће резултирати неповољним условима за спавање и повећањем ризика од болести повезаних са врућином. Старији и дјеца су најрањивије категорије у овом случају”, рекао је метеоролог Ерик Лестер.

Ипак, почетак идуће седмице у БиХ ће бити обиљежен локалним пљусковима, наводе босанскохерцеговачки метеоролози.

Уторак, 25. јуна у БиХ се такође очекује облачно вријеме са слабом кишом и локалним пљусковима. Највише температуре очекују се на југу земље, до 33 степена целзијуса.

Испред нас је сунчан викенд уз могуће наоблаке током дана те кишу која би могла почети падати у недјељу послијеподне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана